Prvi put uspešno presađen penis

Lekari su izveli prvu uspešnu transplantaciju penisa.
Lekari su izveli prvu uspešnu transplantaciju penisa.

Nakon devetočasovne operacije, hirurzi u Kejptaunu dali su nadu mnogim muškarcima u Južnoafričkoj Republici koji su polne organe izgubili usled komplikacija prilikom obrezivanja.

Prvi pacijent koji je podvrgnut ovom zahtevnom zahvatu je 21-godišnjak kom je penis amputiran pre tri godine nakon nestručno obavljenog obrezivanja. Stručnjaci su smatrali da će biti potrebno barem dve godine da presađeni penis dobije potpunu funkcionalnost, ali je zapravo potpun oporavak usledio posle samo četiri meseca.

Operacija sprovedena u decembru zbog toga je tek sad proglašena uspešnom. Inače, planiranje njegog sprovođenja trajalo je punih pet godina na Stelenboš univerzitetu u Tigerberg bolnici.

Predvodio ju je profesor Andre van der Merve koji kaže da je iznenađen brzim oporavkom. "Ovo je veliki napredak. Dokazali smo da je tako nešto moguće uraditi. Možemo dati nekome potpuno funkcionalan organ. Za ovakvom vrstom procedura postoji velika potreba u Južnoafričkoj Republici, zbog čestih komplikacija usled nestručno obavljenih obrezivanja", objašnjava van der Merve.

Njegov tim je već jednom pokušao da sprovede sličan zahvat, ali je ovo prvi put da su dobili dugoročno uspešne rezultate.

Stručnjaci procenjuju da se svake godine obavi oko 250 amputacija penisa širom Južnoafričke Republike. "To je vrlo ozbiljan problem. Gubitak penisa za mladiće od 18 – 19 godina može biti izuzetno traumatično iskustvo. Postoje čak i slučajevi samoubistva usled nemogućnosti da se nose sa gubitkom polnog organa. Heroji u svemu ovome su donori i njihove porodice. Oni spasavaju živote ljudi, jer doniraju srce, pluća, bubrege, jetru, kožu, rožnjaču, a sada i penis", kaže profesor. "Koristili smo isti tip mikroskopske hirurgije, kakva je primenjivana u presađivanju lica".

Procedura bi uskoro mogla da bude prilagođena slučajevima muškaraca koji su izgubili penis usled raka ili kao poslednja instanca u slučaju ozbiljne erektilne disfunkcije.

  • 16.03.2015 07:44
    I nije za pohvalu
    Tamo u Africi ljudi umiru zbog otkazivanja jetre i bubrega zbog loših uslova života, a oni našli penis da presađuju. E to im je najvažniji. Možda krenu sa presađivanjem mozga, jer im izgleda nekima otkazuje ili fali.
  • 14.03.2015 01:43
    @Zgrozen...
    da ti nisi izasao iz neke srednjovekovne pecine pa ti je penis tabu tema? Cime si zgrozen - sto je nauka (medicina) usavrsila jos jedan nacin da se nekome pomogne? tebi slicni pre pola veka vikali su kako je penicilin zlo a bolesti lecili bajanjem!

    normalan covek ovde moze biti zgrozen samo cinjenicom da se neko sakati (obrezuje) zbog primitivnih obicaja.
  • 13.03.2015 20:17
    a čim je afrikancu namontiran novi alat, on ga je odma oprobao nakirurgu pa zato kažu da je uspjelo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.