Srbija prva u Evropi po smrtnosti od raka

Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku dva i po odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan, kaže predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka onkolog Slobodan Čikarić.
Srbija je prva zemlja u Evropi po stopi smrtnosti od raka, a godišnje ta stopa raste u proseku dva i po odsto, što govori da je problem malignih tumora kod nas veoma ozbiljan, kaže predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka onkolog Slobodan Čikarić.

Ističe da je na osnovu izveštaja Registra za rak Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o kretanju malignih tumora za 2012. godinu, ukupan broj novoobolelih bio 36.408, dok je umrlo 21.269 osoba. Prema izveštaju, kod muške populacije dominira rak pluća, dok je kod žena najčešći uzrok smrtnosti rak dojke.

Čikarić kaže da još nema podataka za 2014. godinu, ali da se može očekivati da je broj novoobolelih oko 40.000, imajući u vidu godišnji rast stope smrtnosti.

U februaru prošle godine Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke o kretanju malignih tumora u svetu, prema kojima se u 2014. očekuje 14 miliona novoobolelih u svetu, a 2034. očekuje se 24 miliona.

"To znači da će u svetu na svakih milion stanovnika oboleti 2.000 ljudi. Prateći taj trend u Srbiji očekujemo za 2014. oko 40.000 novoobolelih, što znači da će se u Srbiji na milion stanovnika otkriti 5.512 obolelih od raka", dodaje Čikarić.

Naglašava da je to podatak koji upozorava sve koji se bave onkologijom u Srbiji, direktno ili indirektno, da je problem malignih tumora veoma ozbiljan.

"U Srbiji će se za 2014. godinu otkriti 2,8 puta veći broj novoregistrovanih malignih tumora na milion stanovnika nego u svetu, što predstavlja srpsku katastrofu", kaže Čikarić.

Dodaje da za razliku od Srbije u razvijenim zemljama stopa mortaliteta od malignih tumora u poslednjih 20 godina opada u proseku jedan odsto godišnje.

Objašnjava da je porast broja obolelih i umrlih od raka posledica NATO bombardovanja, tokom kojeg je na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. "Taj materijal se nalazi u Srbiji, njegovo vreme poluraspada je između četiri i pet milijarde godina", naglašava Čikarić uz napomenu da radioaktivne susptance koje su ljudi tad putem hrane i vazduha uneli u sebe sada izazivaju rak.

Dodaje i da su primarna i sekundarna onkološka preventiva kao i palijativno zbrinjavanje pacijenata na nultoj poziciji, dok je jedan od ključnih terapijskih modaliteta radioterapija na najnižoj lestvici u odnosu na evropske standarde.

  • 26.03.2015 08:30
    Nama je uvek neko drugi kriv!
    A loš kvalitet hrane, preterana upotreba herbicida i pesticida, aflatoksin u mleku i ko zna šta još, nepostojanje preventivnih obaveznih sistematskih pregleda, nemogućnost zračenja, jer na celu Srbiju radi od 0-1 aparat za zračenje, postavljanje baznih stanica mobilne telefonije po krovovima zgrada i dvorištima kuća, stres uzrokovan siromaštvom i bedom i konstantnim pritiskom da li ćemo izgurati do 1. u mesecu, nemogućnost kako brzog otkrivanja raka, tako i brze intervencije, jer nam je zdravstvo na nivou država trećeg sveta. Ali sve ovo nije ništa, nama je kriv samo NATO i bombardovanje. Bravo! E, zato smo tu gde jesmo, i bićemo nam još gore.
  • Pedja

    25.03.2015 23:24
    Konstantna borba
    Nema predaje sad, tu smo gde smo.
    Nego, lose je sto se trose novci na stvari koje nisu u prvim prioritetima jedne drzave sto se tice njene populacije i opstanka, a neprestano se zaduzuje jos. Prosto dodje coveku da pobesni ako malo duze razmislja o tome. Ili da se preda. A sto se tice hrane, iako svi znamo koliko je losa kontrola upotrebe pesticida i herbicida, nase voce i povrce sa pijace nije tako lose. Problem je sa GM sojom i jos nekim zitaricama, te time i mesom mlekom i jajima od velikih proizvodjaca (jer stetnost GMO jos uvek nije ni potvrdjena, ni osporena). Pogledajte sta jedu u Americi, npr. Ne znam, za ovakve teme su potrebne KONSTANTNE javne rasprave, da nam ne bi skrivali nesto, i strategija u naucnom istrazivanju, zakonodavstvu i propisima i svime ostalim sto sledi. I prepoznatljiva volja jedne drzave da ocuva svoje stanovnistvo zdravo i prosperitetno. Nazalost, to nikako da prepoznam u decenijama unazad, koje jedino i pamtim. Ali nece nas demoralisati, ko god da je bio i da je sada, nema predaje za zivote nas i zivote koji dolaze vremenom za nama!
  • NS

    25.03.2015 20:22
    ne cudi me u opste
    Nije ni cudo pod kakvim stresom zivimo i kakvu hranu (djubre) jedemo. Sa druge strane u drzavi (ako se to tako zove) imamo 1 (slovma JEDAN) Pet-CT skener, koji je neophodan za ozbiljniju dijagnostiku raka. Aparati za zracenje su toliko stari preko deceniju i kvare se a bagri treba 3 godine da se dogovori oko kupovine novog aparata! Preventiva gotovo da ne postoji a sa druge strane obolelih je previse za sistem koji trenutno imamo, pa je samim tim i kvalitet lecenja losiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.