Brza hrana uzrokuje rak creva

Zapadnjačka "brza hrana" je smrt za organizam i višestruko povećava opasnost od raka creva - upozoravaju naučnici.
Zapadnjačka "brza hrana" je smrt za organizam i višestruko povećava opasnost od raka creva - upozoravaju naučnici.

Oni su sproveli ozbiljan ekperiment -  dve snedelje su hranili 20 Afrikanaca burgerima i pomfritom, a 20 Amerikanaca afričkom hranom bogatom mahunarkama, a siromašnom masnoćama. Svi dobrovoljci su na početku i na kraju studije prošli obimne zdravstvene provere. Rezultati pokazuju da se, uprkos kratkom vremenskom roku, stanje Amerikanaca značajno poboljšalo, a stanje Afrikanaca pogoršalo. Kod Amerikanaca su nivoi upalnih procesa u crevima smanjeni, a kod Afrikanaca se pojačali.

Naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu ističu da je savremena zapadnjačka hrana bogata masnoćama i šećerima, a siromašna tzv. vlaknima - nezdrava.

Istraživanja pokazuju da kod japanskih doseljenika na Havaje već tokom jedne generacije rizik obolevanja od raka debelog creva od niskog raste do vrlo visokog, što je karakteristika lokalnog stanovništva ove američke savezne države. Druga istraživanja pokazuju da unošenje žitarica smanjuje rizik od raka creva, dok ih konzumacija crvenog mesa povećava.

Eksperiment sa zamenom ishrane otkriva da je u crevima aktera došlo do značajne promene u epitelnim ćelijama, kao i u sastavu crevnih bakterija. Za samo dve nedelje promene u ishrani od zapadnjačke u tradicionalnu afričku, bogatu vlaknima i siromašnu masnoćama, smanjeni su biomarkeri za rizik od raka.

To pokazuje da nikada nije prekasno da se smanji opasnost od raka creva - ističu naučnici.

  • Dara

    29.04.2015 18:22
    Ne sumnjam da je ovo istraživanje tačno, ali postoji još jedno pitanje - Ko je srećniji, lik koji je jeo samo picu, hamburgere i pohovanu piletinu dve nedelje, ili lik koji je jeo orašćiće i salate? Mnogo ljudi misle da je bolje crći srećan nego živeti tužan, što meni zvuči sasvim razumno :)
  • dr

    29.04.2015 17:57
    Naslov je netačan, nema dokaza o ovako jednostavnoj uzrocno-posledicnoj vezi, ali tekst daje mnogo dobrih putokaza za zdraviji probavni trakt i zdravlje uopšte:
    - puno hrane bogate vlaknima (nesvarljivim ugljenim hidratima),
    - manje ili nimalo zasićenih masti (sve koje su na sobnoj temperaturi čvrste), kako onih iz hrane, tako i onih na kojima se hrana sprema.
  • jova limanac

    29.04.2015 15:07
    Ako je ovo naučno istraživanje ja sam Nils Bor - prvo što je uzorak suviše mali, drugo što ne postoji kontrolna grupa, treće što je kod pomenutih Japanaca odavno konstatovano veće obolevanje od raka zbog konzumiranja presne ribe, četvrto što nikome nije dijagnostifikovan rak, nego samo promene koje mogu dovesti do toga (sa akcentom na "mogu", a ne "obavezno moraju")... Da nabrajam dalje šta ne valja sa ovakvim "istraživanjima"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.