Svaka treća žena ima miom

Skoro svaka treća žena u Srbiji ima miome, najčešće dobroćudne tumore glatkih mišića materice, koje vrlo često ostaju neprepoznate i neadekvatno lečene, rečeno je danas na tribini "Život bez tereta mioma", sa koje je poručeno da je redovan ginekološki pregled najbolji put ka izlečenju.
Skoro svaka treća žena u Srbiji ima miome, najčešće dobroćudne tumore glatkih mišića materice, koje vrlo često ostaju neprepoznate i neadekvatno lečene, rečeno je danas na tribini "Život bez tereta mioma", sa koje je poručeno da je redovan ginekološki pregled najbolji put ka izlečenju.

Miomi materice predstavljaju najčešće dobroćudne tumore glatkih mišića materice i javljaju se kod žena u reproduktivnom periodu, a mogu biti različitih dimenzija. Mogu se jednostavno i lako dijagnostifikovati prilikom ultrazvučnog ginekološkog pregleda.

Miomi, kako je upozoreno na tribini u Mađarskom kulturnom centru, a navedeno u saopštenju organizatora, mogu biti i uzrok neplodnosti, komplikacija u trudnoći ili pobačaja. Kako je navedeno, odgovarajući metod lečenja zavisi od starosti žene, ozbiljnosti i učestalosti simptoma, lokalizacije i vrste mioma, a do sada je to uglavnom bio operativni pristup.

Od ukupno 300.000 operacija mioma, koliko se svake godine obavi u Evropskoj uniji, 230.000 podrazumeva uklanjanje materice.

Luka Andelić iz Opšte bolnice Subotica istakao je da u Evropi traje stalna borba sa histeroktomijom, sa željom da se sačuva integritet tela svake žene, neotklanjanjem cele materice. Jedna od pacijentkinja koja se izborila sa problemom mioma Jasni Ljubišić rekla je da joj je nakon dva ultrazvučna pregleda rečeno da mora na operaciju.

"Međutim, rešila sam da započnem terapiju lekovima, nakon koje sam sačuvala matericu i osećam se više nego zadovoljnom", rekla je Ljubišić.

  • Miome treba

    05.06.2015 10:12
    ukloniti
    Imala sam miom na spoljnom zimu materice koji je prelazio zidove, dr.Luka Andjelic mi je laparaskopski odstranio miom, posle toga sam bez problema ostala u drugom stanju i rodila bebu.
  • A

    05.06.2015 05:35
    lekovi
    za miome su jako skupi i osiguranje ne pokriva troskove. Kako ih onda preporuciti, a da pacijent ne misli da je posredi neki dogovor sa farmaceutskom kompanijom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?