Da li će nas sedenje ubiti?

Istraživači su otkrili da ni redovno vežbanje ne može da spreči potencijalne negativne efekte koje sedenje ima na naše zdravlje.
Ako najviše vremena provodite sedeći, povećavate rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.
 
"Bez obzira na to koliko se neko bavi fizičkom aktivnošću, često sedenje negativno utiče na vaše srce i krvne sudove", tvrdi direktorka bihevioralnih istraživanja u Južnoj Kaliforniji Debora Jang.
 
Analiza iz 2015. godine, objavljena u Analima interne medicine, pokazuje da 45 minuta vežbanja dnevno neće dovoljno neutralisati negativne efekte neaktivnosti. Studija BMJ ukazuje na veze između čestog sedenja i srčanih bolesti, dijabetesa i kancera.
 
JAMA kardiološka studija, u kojoj je učestvovalo više od 700.000 subjekta, pokazala je da 10 sati provedenih u sedenju može povećati rizik od srčanih bolesti, infarkta i ostalih kardiovaskularnih problema. S druge strane, istraživanja Univerziteta u Londonu su se suprotstavila ovim tvrdnjama, sumnjajući u povezanost sedenja i povećanja rizika od smrti.
 
"Srce je mišić i, kao i svaki drugi mišić, on će propasti ako se ne radi na njemu. Moramo ga uvežbati, a ako provodimo ceo dan sedeći to neće pozitivno uticati na krvne sudove, neće pumpati krv i neće cirkulisati kiseonik", navodi Džoana Kontreras iz bolnice Maunt Sinaj.
 
Drugim rečima, samo vežbanje nije dovoljno da održi rad vitalnih organa. Sedenje u kontinuitetu tokom celog dana utiče na svaki deo našeg tela. Kontrerasova savetuje svojim pacijentima da se više kreću tokom dana, pogotovo oni koji rade posao koji zahteva sedenje za stolom ili kompjuterom.
 
"Napravite pauzu i prošetajte. Oni koji imaju povišen krvni pritisak i dijabetes moraju da se kreću češće. Pauza od 20 do 25 minuta za šetnju je preporučljiva", savetuje Kontrerasova.
  • Hmm

    22.08.2016 01:30
    Kancer i sedenje? U Srbiji? Ma ne... mora da je osiromašeni uranijum.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.