Kofein umara i uspavljuje

Umesto da vas razbude, veće doze kofeina mogu izazvati umor i pospanost. Nakon tri šolje kafe neki samo žele da spavaju. Zbog čega? Uzrok može biti u dugotrajnoj zloupotrebi prirodnog stimulansa i dehidraciji.
Umesto da vas razbude, veće doze kofeina mogu izazvati umor i pospanost. Nakon tri šolje kafe neki samo žele da spavaju.Zbog čega? Uzrok može biti u dugotrajnoj zloupotrebi prirodnog stimulansa i dehidraciji.

Prvo treba imati na umu da je kofein vazokonstriktor (prouzrokuje stezanje krvnih sudova) pa zbog toga ubrzava otkucaje srca i povećava krvni pritisak. Istovremeno, kofein je i diuretik (podstiče mokrenje).

Ako ste već dehidrirani, kofein će pojačati dehidraciju i dodatno izazvati skupljanje krvnih sudova.

Pre nego što popijete kafu, popijte vodu. Zbog kofeina ćete ubrzo mokriti, ali imaćete i više energije nego da ste kafu popili bez dodatne tečnosti. Uočićete i da vam za osećaj budnosti treba manje kafe nego obično.

I neke studije su pokazale da uz podsticajno delovanje, dugotrajno preterano uzimanje kafe može pogoršavati umor. Doktor farmacije W. Stephen Pray ukazuje da kofein stimuliše, ali ako se previše uzima može imati sasvim suprotno dejstvo. "Kod nekih osoba kontinuirana zloupotreba kafe stvara umor. A ako mislite da će to rešiti još jedna šolja kafe, niste u pravu," piše dr. Pray.

Rešenje za ove pojedince je postepeno smanjivanje unosa kafe, čokolade, jakih čajeva i gaziranih napitaka s kofeinom, piše Net.hr.
  • Skvo

    16.04.2014 09:08
    svako preterivanje škodi
    Poštovani Zorane,
    u ovoj situaciji nije teško povući granicu između prave i prekomerne "doze", škodljivosti i neškodljivosti. Članak ne govori da je kafa štetna navika, već da su prekomerne količine kafe štetne po zdravlje.U mom slučaju npr, kafa je DOBRA navika koja mi izuzetno prija, jer imam jako nizak krvni pritisak. Ali ja popijem 2 šoljice na dan. U Vašem slučaju, kafa definitivno može da škodi. Korigujte naviku,nije teško uopšte. Za Vaše dobro.
  • zoran

    04.12.2010 11:51
    istina
    dnevno pijem i do 6 šoljica kafe. Ujutru dve male, jednu za drugom a kasnije do 19h sastavim još 4-5 i to iz prilično velikih šoljica. Msm da je više stvar navike, nego što zapravo donosi neku korist :(
  • Šurda

    26.10.2010 20:57
    hm...
    ... sada mije sve jasno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?