Vakcina protiv raka grlića materice besplatna od sledeće godine

Rak grlića materice drugi je na listi uzroka smrti žena u Srbiji.

Jedini način da se odrasle žene sačuvaju od ove bolesti su redovni ginekološki pregledi. Za mlade koji još nisu stupili u seksualne odnose moguće je da nikad ne obole od tog kancera, tako što će primiti vakcinu.

Vakcina na vakcina na Humani papiloma virus nije deo sistema imunizacije. To bi, prema najavama iz Ministarstva zdravlja, trebalo da se promeni sledeće godine.

Svakog dana jedna žena u Srbiji umre, a četiri se razbole od jedinog kancera kome se precizno zna uzrok. Krivac za rak grlića materice je humani papiloma virus, za koji postoji vakcina. Tako da ga je moguće u potpunosti sprečiti. "Kako vakcina deluje preventivno, ona se primenjuje najčešće od devete do dvanaeste. To je nešto preporučeno. Pre stupanja u seksualne odnose, jer već sa prvim odnosom može da se desi infekcija HPV-om", kaže epidemiolog Ana Jovićević.

HPV vakcinu primaju devojčice i dečaci u 130 zemalja u svetu, uključujući 19 zemalja Evropske unije, i skoro sve u regionu. U Srbiji se može dobiti od prošle godine o sopstvenom trošku. Ministarstvo zdravlja podržalo je inicijativu struke da se HPV vakcina uvede u sistem imunizacije, što znači da će biti besplatna.

"Upravo završavamo pravilnik o vakcinaciji. Praktično vakcinacija protiv HPV virusa će krenuti na dobrovoljnoj osnovi sledeće godine. Biće obuhvaćena i muška i ženska populacija uzrasta od 12 godina starosti", kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Berislav Vekić.

Koliko će dece primiti HPV vakcinu zavisiće od roditelja, jer će se oni opredeljivati da li to žele ili ne. U udruženju Roditelj, koje je jedan od pokretača inicijative da se ova vakcina uvede, apeluju na roditelje da biraju gde se informišu.

HPV vakcina primenjuje se više od 10 godina, a preko 100 miliona datih doza, kažu epidemiolozi, garant su njene bezbednosti. Dovoljne su dve doze u kratkom razmaku, a očekivani efekat je da imunitet na HPV virus traje doživotno.

  • A

    26.12.2016 11:46
    Jel opet uzove skart iz Evrope?
    One vakcine koje vise ne daju tamo, pa steta da propadne...
    Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.