Stari lekovi opasni po zdravlje

Lekovi počinju da propadaju kada se počnu koristiti, pa s vremenom postaju opasni po zdravlje. Isto pakovanje kapi za uši, nos ili oči ne sme da koristi više osoba, a sve oftalmološke kapi treba baciti u roku od 30 dana nakon otvaranja.
Lekovi počinju da propadaju kada se počnu koristiti, pa s vremenom postaju opasni po zdravlje. Isto pakovanje kapi za uši, nos ili oči ne sme da koristi više osoba, a sve oftalmološke kapi treba baciti u roku od 30 dana nakon otvaranja.

Lekovi se po pravilu čuvaju na suvom, prozračnom mestu, na temperaturi do 25 stepeni, zaštićeni od svetla i u originalnom pakovanju. Neke lekove, poput otvorenih sirupa za kašalj ili antibiotika, preporučljivo je čuvati u frižideru, a ostatak antibiotskog sirupa nakon završene terapije, treba baciti.

Pre upotrebe lekova svakako treba pažljivo pročitati preporuke proizvođača i pratiti uputstva u kutiji o tome kako se određeni lek čuva i u kojim uslovima. Iako to mnogi rade, lekove nije dobro držati u kuhinji, a naročito ne u kupatilu i to zbog vlage i čestih promena temperature u tim prostorijama.

Osim onih liekova za koje će apotekar preporučiti da se drže u frižideru, kao što su sirupi, antibiotici, insulinske inekcije i vakcine za bebe, ne treba držati na niskim temperaturama. Većinu je najbolje čuvati u najhladnijoj prostoriji u stanu, gde deca neće moci da ih dohvate.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije prosečan stanovnik u kućnoj apoteci ima lekova u vrednosti od oko 400 evra. Najveći deo kućne apoteke čine razne tablete, sirupi, kreme za koje većina i ne zna koliki im je rok trajanja, a ni kolko dugo stoje u fioci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.