Injekcije ne pomažu uvek

Injekcije kortizona koje nude kratkoročno olakšanje kod problema sa tetivama, kao što su teniski lakat, čak mogu da produže bolno stanje, pokazala je studija sa Univerziteta u Kvinslendu.
Injekcije kortizona koje nude kratkoročno olakšanje kod problema sa tetivama, kao što su teniski lakat, čak mogu da produže bolno stanje, pokazala je studija sa Univerziteta u Kvinslendu.

Profesor sportske fizioterapije iz Škole za zdravlje i rehabilitaciju   Bill Vicenzino rekao je da je studija pokazala da lekari trebaju da savetuju pacijente da postoje efikasniji tretmani od injekcija kortizona.

"Postoji tendencija za većinu (70-90 odsto) onih pacijenata koji miruju da će im se stanje popraviti u periodu od 6 do 12 meseci, za razliku od onih koji primaju steroidne injekcije i kod kojih izlečenje traje znatno duže", rekao je profesor Vicenzino.
"
Poremećaji tetiva ili tendinopatije najviše su zastupljeni kod aktivnih mladih (20-30-godišnji), ljudi srednjih godina (40-60-godina) i često se ne izleče uspešno.

Profesor Vicenzino je istakao da je mnogo veća verovatnoća (64odsto) da će se stanje vratiti nakon kortikosteroine terapije, nego posle adekvatne fizikalne terapije.

"Generalno, tendovaginiti ne bi trebalo odamh da se leče kortikosteroidnim injekcijama, već se prvo treba pokušati sa fizioterapeutskim programom vežbanja, koji daju rezulultate 2-3 meseca nakon povrede", navodi Vicenzino.

Studija je obuhvatala pregled rezultata 41 prethodno objavljene studije, koje su uključile 2672 pacijenta koji su imali problem sa tetivama.

Profesor Vićenzino je rekao da mnoge nove injekcije nisu pročavane i da je potrebna njihova detaljna analiza, a istakao je prednost kombinovane terapje fizioterapeutskih vežbi i injekcija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.