Ovih pet tegoba najčešće se javljaju sa hladnoćom

Umesto prolećnog vremena, narednih dana očekuju nas hladni vetrovi i još niže temperature. A takvo vreme sa sobom nosi i rizike za zdravlje.
Ovih pet tegoba najčešće se javljaju sa hladnoćom
Foto: Pixabay
Nevažno je da li već odležali svoju porciju zimskih bolesti. Kako se hladni talas pojačava, i one bi se mogle vratiti. Evo kako ćete se nositi s nekima od njih.
 
1. Bol u kostima i mišićima
 
Zbog nedostatka sunčeve svetlosti, našem telu nedostaje vitamina D. Kada se tome dodaju vlaga i niske temperature, lako je moguće da ćete osećati bol u kostima i mišićima. 
 
Da biste uspešno izbegli ovu neugodnu bol, osigurajte da ste tokom hladnih dana toplo obučeni, po mogućnosti u vunenu odeću, jedite hranu bogatu vitaminom D i redovno vežbajte.
 
2. Kašalj i prehlada
 
Iznenadne promene temperature kojima smo izloženi lako bi mogle da prouzrokuju kašalj i prehladu. Možda uživate u hladnom vetru na licu, ali nakon uživanja mogli biste se suočiti s bolnim grlom, ušima ili boli u grudima.
 
Najbolji način da vas kašalj i prehlada zaobiđu je da se toplo obučete i pijete tople napitke.
 
3. Bronhitis i problemi s disanjem
 
Izloženost hladnom vetru i konstantnoj vlazi moglo bi izazvati napade bronhitisa ili infekcije pluća. Jednom kad se hladnoća "useli" u vaše telo, vrlo je verovatno da će izazvati različite upale.
 
Da biste disajne puteve održali zdravima, toplo se obucite, pijte tople napitke i jedite supicu.
 
4. Problemi s pritiskom
 
Pad temperature često dovodi do hipertenzije ili visokog krvnog pritiska. A on može biti uzrok brojnih drugih problema, od glavobolje do srčanog udara.
 
Da biste pritisak držali pod kontrolom, jedite banane, citrusno voće i med.
 
5. Problemi s kožom
 
Nagli pad temperature i hladni vetrovi zasigurno će uticati na vašu kožu. Ispucane usne i koža možda vam ne izgledaju kao veliki problem, ali ako ih na vreme ne sanirate, mogli biste dovesti i do krvarenja.
 
Kožu hidrirajte i pijte dovoljno tečnosti kako biste izbegli neugodne probleme s kožom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.