Manje od šest i više od 10 sati sna remeti metabolizam

Manje od šest, a više od deset sati spavanja stvara rizik od metaboličkog sindroma koji ima simptome povišenog nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, prekomerne mase oko struka i visokog holesterola.
Manje od šest i više od 10 sati sna remeti metabolizam
Foto: Pixabay
Istraživanje objavljeno u časopisu "BMC Public Health" obuhvatilo je uticaje male i velike količine sna na ljudski organizam. Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Seulu ispitali su 133.608 Koreanaca, muškaraca i žena starosti od 40 do 69 godina.
 
Postavili su jednostavno pitanje: "Koliko ste u proseku dnevno spavali prošle godine?"
 
Pokazalo se da je 11 odsto muškaraca, a 13 odsto žena u proseku spavalo manje od šest sati. Takođe, objavljeno je i da je 1,5 odsto muškaraca i 1,7 odsto žena spavalo duže od deset sati.
 
Kler E. Kim, koja je predvodila grupu naučnika, izjavila je da je dokazano da postoji veza između sna i metaboličkog sindroma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.