Istraživanje: Muškarci imaju mnogo koristi od povrća i voća

Sredovečni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu da smanje izglede za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u poređenju s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.
Istraživanje: Muškarci imaju mnogo koristi od povrća i voća
Foto: Pixabay
Naučnici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina, a na početku istraživanja bili su prosečno 51 godinu stari. Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Takođe su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su bili prosečno 73 godine stari.
 
Na temelju tih rezultata naučnici su utvrdili da su muškarci koji su redovno jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama života imali 17 odsto manje izglede za umerene kognitivne probleme i 34 odsto manje izglede za velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.
 
Za konzumiranje voća nije se činilo da utiče na rizik umerenih kognitivnih problema, ali muškarci koji su pili više soka od narandže imali su 47 odsto manje izglede za velike mentalne potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje tog soka, pišu naučnci u časopisu Neurology (Neurologija).
 
"Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narandžastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (narandže) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca", kaže autor studije Čengženg Juan s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.
 
Muškarci bi ipak trebalo da pripaze koliko soka od narandže piju, dodaje on.
 
"Zaštitna uloga redovnog konzumiranja soka od narandže uglavnom je uočena kod najstarijih muškaraca. S obzirom na to da su voćni sokovi kalorični zbog koncentrisanih voćnih šećera, najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše dnevno", savetuje Juan.
  • Orwell Vegan

    08.12.2018 18:35
    Istina
    Zakljucak je da sto pre predjete u vegane to bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.