Zemlje sa kojima Srbija ima sporazume o zdravstvenom osiguranju

Građani Srbije imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć u 20 zemalja sa kojima ima potpisane međudržavne sporazume, ali oni koji pre putovanja ne uzmu potvrdu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje moraće sami da plate neophodne preglede, bez prava na povrat novca.
Zemlje sa kojima Srbija ima sporazume o zdravstvenom osiguranju
Foto: Pixabay
To je jedna od novina koje uvodi Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju i koju bi građani morali ozbiljno da shvate kako ih godišnji odmor ne bi papreno koštao. 
 
Na primer, ukoliko tokom boravka u inostranstvu osiguranik bude povređen u saobraćajnoj nezgodi, dobiće neopohodnu lekarsku pomoć, a troškove će platiti naš RFZO. 
 
Međutim, ukoliko ta osoba nije izvadila pomenutu potvrdu, RFZO će zahtevati da mu, nakon povratka u zemlju, osiguranik nadoknadi sve troškove uključujući i eventualni prevoz do prebivališta u Srbiji. 
 
U slučaju da naš osiguranik sam plati lečenje u inostranstvu neće biti potrebe da podnosi zahtev za refundaciju troškova. Bez prethodno izdate potvrde ovaj zahtev će biti odbačen. 
 
U Nacrtu je navedeno da su u dosadašnjoj primeni međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju uočeni problemi u pogledu plaćanja troškova ostvarene hitne medicinske pomoći. 
 
"Organi za vezu su u više navrata ukazali na nezadovoljstvo druge strane zbog odbijanja RFZO da plati troškove u slučajevima kada osigurano lice nije ispoštovalo propisani postupak", navodi se u novom predlogu zakona. "Novim rešenjem prevazilaze se problemi u nesmetanoj primeni međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju sa jedne strane, a sa druge stvaraju preduslovi da RFZO može tražiti povraćaj plaćenih sredstava od osiguranog lica. Ovakvo rešenje je i u skladu sa činjenicom da osigurana lica moraju ispoštovati propisani način i postupak za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, jer u suprotnom troškove tako ostvarene zdravstvene zaštite snose iz sopstvenih sredstava", stoji u dokumentu koji će se uskoro naći pred poslanicima. 
 
Srbija ima potpisane sporazume sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Makedonijom.
 
Besplatna hitna pomoć našim građanima se pruža i u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji i u Turskoj.
 
Sa Grčkom, na primer, u koju naši građani najčešće idu, Srbija nema potpisan sporazum, pa građani moraju da uplaćuju dodatno osiguranje. 
 
Isto pravilo važi i za sve ostale države koje nisu među 20 navedenih.
  • Putnik

    01.03.2019 13:41
    On line
    Neka uvedu on line izdavanje Potvrde, a ne da covek izgubi ceo dan na salteru. Ko nema vremena da ceka na salteru, odusta ce, mozda to i jeste cilj.
  • Milana

    03.02.2019 14:48
    Šizofreno
    I prethodnih godina RFZO je za putno osiguranje tražio dodatne uslove: potvrdu lekara, komisije... te uplatu sredstava zavisno od broja dana. Dalje, RFZO najviše što može da ponudi da vam po povratku nadoknade troškove lečenja, u čiji iznos naknade sumnjam!
    Ostale osiguravajuće kuće, u istom cenovnom rangu , nude osiguranje bez maltretiranja građana.
    Prošle godine sam imala slučaj da mi je bila potrebna lekarska pomoć u Grčkoj.,Mail'om sam se obratila DDOR-u, koji su me nazvali za desetak minuta, uputili me na adresu lekara. Tamo sam sve odradila, pregled i injekcije, bez ikakvog plaćanja, samo sa kopiranim pasošem i potvrdom o osiguranju.
  • Jogi Letač

    03.02.2019 14:26
    A što ne bi RFZO, kada moj poslodavac uplati na račun RFZO zdravstveno osiguranje, automatski meni na mail poslao tu potvrdu, kada je ona od krucijalne važnosti. Valjda je bitno da li sam ja osiguran u zemlji ili ne a ne da li sam išao da tražim tamo neki papir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.