Kafa dobra za srce, glavu i jetru

Ukoliko vas grize savest kad ujutro uživate u šolji kafe, je se smatra nezdravom, nova saznanja pokazuju da je kafa dobra za mnoge bolesti.

Ukoliko vas grize savest kad ujutro uživate u šolji kafe, je se smatra nezdravom, nova saznanja pokazuju da je kafa dobra za mnoge bolesti.

Ekipa iz Eating Well Magazina napravila je listu pet najpozitivnijih stvari koje kafa radi za vaš organizam. Osim što je puna antioksidanasa i ne goji, kafa štiti vaše srce. Naime, ukoliko pijete jednu do tri šoljice dnevno, imate manju mogućnost od srčanog udara nego oni koji ne konzumiraju kafu. To se dovodi u vezu sa antioksidansima kojima kafa obiluje. Kafa ima više antioksidansa nego poneke vrste voća. Iako vam kratkoročno podigne pritisak i ubrzava otkucaje srca, s vremenom se pritisak smanjuje.

Pomenuti antioksidansi smanjuju mogućnost obolevanja od dijabetesa. Naime, oni povećavaju osetljivost ćelija na insulin, što pomaže da se regulše šećer u krvi. Ljudi koji piju četiri i više šoljice kafe dnevno imaju manji rizik od ostatka da razviju dijabetes drugog tipa. Prema nekim istraživanjima, kafa je dobra i za jetru. Oni koji popiju više kafe, imaju manje mogućnosti da dobiju cirozu ili neke druge bolesti jetre. Osim toga, kafa smanjuje mogućnost oboljenja od raka za 43 posto.

Kao četvrtu prednost kafe, pomenuti magazin navodi povećanje moždane aktivnosti, ali i zaštitu od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Kafa pomaže i kod glavobolje. Prema nekim nalazima, pomaže čak i kod migrena. Nije jasno objašnjeno kako to funkcioniše, zna se da pomaže da se poveća moždane aktivnosti.

  • jova limanac

    09.03.2011 07:57
    Hmmm... povisen pritisak => vise krvi stigne do mozga => mozak dobija vise kiseonika i energenata => povecana mozdana aktivnost... Ili gresim?
  • Bole

    09.03.2011 06:43
    Da, ali samo ako se pije bez šećera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.