U Srbiji dementno 10 odsto starijih od 65 godina

U Srbiji će između šest i osam odsto osoba starijih od 65 godina bolovati od Alchajmerove bolesti, dok će svaki deseti imati neku vrstu demencije, rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić uoči početka skupa "Novine u demencijama" i dodao da se taj procenat posle 80 godine kreće od 30 do 40 odsto.
U Srbiji dementno 10 odsto starijih od 65 godina
Foto: Pixabay
On je rekao da je to dominantan problem jer pogađa i porodicu.
 
"Zajedno sa njima pate oni koji o njima vode brigu i posebno porodice, koje su takođe pogođene. Tako da imate učestalost, recimo, različitih kardiovaskularnih bolesti, pa čak i suicida, znatno više u toj populaciji, nego kod populacije koja nema taj problem", istakao je Kostić.
 
Prema njegovim rečima, taj problem je svuda oko nas i Srbija je u ovom trenutku, kada se radi o demenciji, "u očekivanju velikog praska".
 
"Za najveći broj demencija, mi danas imamo posla ne sa jednom, nego sa mnogo bolesti. Najčešće bolesti su bolesti proteina. Cela paradigma lečenja je bitno izmenjena. Ono što sada imamo u rukama je nešto što bih nazvao farmaceutskom stereotipijom, ali ne i beznađem. Vredi lečiti ovu bolest", navodi Kostić.
 
Kako je rekao, utvrđeno je da su u sredovečnosti faktori rizika za ovu bolest identični kao za kardiovaskularne bolesti.
 
"Kontrolom, recimo, šest do sedam faktora, godišnje bi na nivou Evrope moglo da se prevenira milion i po slučajeva, ali ne neposredno pred bolest, nego onda kada se ovoj bolesti ne nadamo, u četrdesetim i pedesetim godinama života", rekao je Kostić.
 
On je podsetio na sve što je povezano sa demencijama - od patnje porodice i onih koji o bolesnicima vode računa, preko troškova koje na neki način izazivaju ovi bolesnici, do praktično socijalnog sloma i socijalne kohezije o kojoj sociolozi govore u starijim društvima gde se o ovoj populaciji mora voditi računa i na mnogo drugih načina.
 
"Bila je jedna gotovo čudna, sarkastična, analiza koji će broj recimo dementnih osoba učestvovati u izborima u određenim zemljama u svetu i kako će politički program morati da se prilagođava. Senium je kroz civilizaciju bio retkost, a danas postaje pravilo, mada se ne menja bitno naša sposobnost da se sa njim uhvatimo u koštac i to je ono o čemu bi trebalo danas da govorimo", istakao je Kostić.
 
Prema njegovim rečima, postoje veliki iskoraci kada su u pitanju istraživanja faktora rizika za Alchajmerovu bolest.
 
"Ne usuđujem se da prognoziram brzinu kojom će se promene događati, ali već postoje naznake da ćemo za desetak godina imati potpunu drugačiju sliku", ističe Kostić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.