Spavanje uz svetla povećava izglede za gojaznost

Za sredovečne i starije žene spavanje uz upaljena svetla ili uključeni televizor povezano je s većim izgledima za razvoj gojaznosti, pokazala je američka studija.
Spavanje uz svetla povećava izglede za gojaznost
Foto: Pixabay
Visoko kalorična ishrana i sedalački način života najčešća su objašnjenja za gojaznost, ali nedavna istraživanja takođe su povezala izloženost veštačkoj svetlosti tokom noći i povećanje težine, navode naučnici u medicinskom časopisu "JAMA Internal Medicine".
 
Za potrebe istraživanja naučnici su pratili gotovo 44.000 uglavnom zdravih žena starosti od 35 do 74 godine. Mnoge od njih, oko 17.000, spavale su uz noćno svetlo u sobi, više od 13.000 spavalo je uz uključeno svetlo izvan sobe, dok je oko 5.000 spavalo uz uključeno svetlo ili uključeni televizor u spavaćoj sobi.
 
Na početku istraživanja žene su uglavnom imale prekomernu težinu, ali nisu bile i gojazne, prema indeksu njihove telesne mase (BMI) - odnosa težine i visine. BMI između 18,5 i 24,9 smatra se zdravim, onaj od 25 do 29,9 označava prekomernu telesnu težinu, iznad 30 znači gojaznost, a više od 40 tešku gojaznost.
 
Nijedna od njih nije radila u smenama koje mogu uticati na cikluse spavanja.
 
Nakon gotovo šest godina praćenja žene koje su spavale uz uključeni televizor ili upaljeno svetlo imale su 22 odsto veće izglede za prekomernu težinu i 33 odsto veće izglede za gojaznost u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku, čak i bez noćnog svetla ili svetla električnog sata.
 
Studija nije bila kontrolisani eksperiment pa zbog toga ne može služiti kao dokaz toga utiče li i koliko veštačko svetlo tokom noći na razvoj gojaznosti.
 
Uprkos tome, autor studije dr Jong Mun Park kaže da ugašena svetla u vreme spavanja mogu smanjiti izglede žena za razvoj gojaznosti.
 
"U našoj studiji izloženost veštačkom svetlu tokom noći za vreme spavanja bilo je povezano s dobitkom na težini i kod žena koje nisu dovoljno spavale, manje od sedam sati, i kod žena koje su dovoljno spavale, od sedam do devet sati", kaže Park, naučnik u nacionalnom institutu za uticaj životne sredine na zdravlje pri Nacionalnom institutu za zdravlje u Severnoj Karolini.
 
Jedno od ograničenja studije bilo je da su žene same davale podatke o svojoj težini, a naučnici nisu raspolagali ni podacima o promenama izloženosti svetlu tokom istraživanja koje su mogle uticati na rezultate istraživanja.
 
No, uprkos tome, rezultati "su snažan pokazatelj da izloženost veštačkom svetlu tokom noći predstavlja faktor rizika za dobitak na težini", kaže Džejms Gengvišč, naučnik sa univerziteta Kolumbija u Njujorku koji nije bio uključen u studiju.
 
On savetuje izbacivanje televizora iz spavaće sobe kao i svakog upaljenog svetla iznad glave, a ljudi treba da obrate pažnju i šteti li im i neki drugi izvor svetla tokom noći.
 
"Čak i uz ugašena svetla naše spavaće sobe osvetljene su električnim satovima, diodama električnih uređaja i svetlom spolja", dodaje Gengvišč.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.