Zbog nestabilnog vremena sve češći infarkti

Promenljivo, sparno i nestabilno vreme prati nas danima i niko nije imun na te vremenske promene. Kardiolozi rade neprekidno, pa tako Kardiološka služba KBC "Bežanijska kosa" u Beogradu beleži povećan broj infarkta za 15 odsto.
Zbog nestabilnog vremena sve češći infarkti
Foto: Pixabay
Nauka je dokazala, a lekarska praksa potvrdila – ni zdrave osobe nisu imune na nagle vremenske promene.
 
"Doveli su do povećanja broja infarkta kod nas za 15 odsto. To se ogleda u tome da imamo pacijente koji sada kao prvu manifestaciju koronarne bolesti bez ikakvih drugih simptoma dođu sa akutnim infarktom miokarda i obično se dešava da se tegobe jave u tim najtoplijim delovima dana", ukazuje kardiolog Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa".
 
To potvrđuje i slučaj Momira Vukovića. Do skoro njegov zdravstveni karton bio je gotovo besprekoran. Nije pušač, ne preteruje se hranom i fizički je aktivan.
 
"Infarkt se desio u autobusu broj 16 kada sam se vraćao sa Karaburme, gde sam čuvao unučad. Kada je zet došao kući, spustim se na 16 i kada sam seo u autobus, normalno, međutim u međuvremenu mi u autobusu pozli", priča Momir Vuković.
 
Iako je osetio jak, razarajući bol u grudima, Momir je ostao pribran i pozvao je zeta da dođe po njega. Ubrzo su stigli u bolnicu. Sada se, treći dan od operacije, oseća odlično – kao nov, kaže.
 
"Tu je najbitnije da se što pre jave, da uđu u dijagnostiku, jer današnje mogućnosti savremene medicine i ovde u Srbiji su izuzetno velike i mi danas akutni infarkt jako dobro lečimo sa što manje posledica", naglašava Zdravkovićeva.
 
Ukoliko ovih dana osetite jak bol u grudima koji je praćen otežanim disanjem, mučninom, slabošću, ne čekajte – već odmah potražite pomoć lekara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.