Hlađenjem na toplotni udar

Zbog pregrevanja organizma, ove tropske temperature mogu da izazovu i toplotni udar. Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Nenad Aracki kaže kako pregrejano telo treba što pre rashladiti.

"Toplotni udar može da bude ozbiljan. Kada telo ne može da se znoji zbog visokog procenta vlage u vazduhu, dolazi do pregrejavanja. Kada su napolju visoke temperature, koje prelaze 40 stepeni Celzijusa i telo se zagreva, ali ostaje suvo, jer se znoji. Tada se javlja gubitak svesti i rastrojenost. Osnovna pomoć se sastoji u tome da se osoba što pre skloni sa sunca ili iz tople prostorije i da se rashlađuje hladnom vodom. Nikako ne treba stavljati led na čoveka. Trebalo bi napraviti i veštački vetar, ventilatorom ili lepezom, jer je cilj da se telo što pre ohladi i temperatura da se spusti ispod 38 stepeni Celzijusa", objašnjava Aracki.

Toplotnom udaru su podložni stariji ljudi, deca, ali i oni koji rade na ulici, ili u pekarama i livnicama, u kojima su specifični uslovi rada. Toplotni udar ipak nije česta pojava, ali zato mnogi od dugog boravka osećaju sunčanicu. Ovo stanje takođe zahteva hlađenje.

"Sunčanica je stanje u kojem ljudi osećaju mučninu, glavobolju, povraća im se. Cilj je, kao i kod toplotnog udara, što pre rashladiti pacijenta. Ukoliko je stanje teže i ozbiljnije treba pozvati hitnu pomoć na broj telefona 94", objašnjava dr Aracki.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć savetuje što češće tuširanje, kao  rashlađivanje na kupalištima. Klimu u zatvorenim prostorijama treba podesiti da umereno hladi, kako se ne bi pravila velika razlika u kućnoj i spoljnoj temperaturi. Iz kuće ne treba kretati bez kape na glavi, a odeća treba da bude od prijatnih, prirodnih materijala, kao što su lan i pamuk.

Aracki preporučuje i što više voća i povrća, koji sadrže elektrolite, jer ih gubimo kada se znojimo, kao i dosta tečnosti, pre svega vode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).