Šest načina na koje jod doprinosi našem zdravlju

Neke minerale u ljudskom organizmu neophodno je unositi hranom, pa je takav i jod.
Optimalni dnevni unos ovog minerala je 150 mikrograma.
 
Jod je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu, ali i jedan od najčešće zanemarenih. Danas je do jedne trećine svetskog stanovništva u riziku od nedostatka joda.
 
S obzirom na to da naše telo ne može samostalno da ga proizvodi, moramo ga unositi kroz ishranu.
 
Ljudi koji žive u državama sa vrlo malo joda u svom tlu su najviše izloženi riziku od njegovog nedostatka. S obzirom na to da održava zdravu funkciju štitne žlezde, ako ne unosimo dovoljno joda putem ishrane, štitna žlezda bi morala da radi još jače na sintezi hormona, što rezultira nepotrebnim stresom. 
 
Manjak joda može da se manifestuje na više načina, od kojih su najznačajniji tromost ili umor, neočekivano debljanje, osetljivost na promene temperature, suva, gruba ili ljuskava koža, oteklina u vratu, opšta slabost, gubitak kose, promene brzine otkucaja srca, problemi sa učenjem ili pamćenjem, loši nivoi percepcije, gubitak energije i zatvor.
 
Osim ključne uloge u održavanju zdrave funkcije štitne žlezde, jod našem telu treba svaki dan da bismo normalno funkcionisali.
 
Takođe, igra vitalnu ulogu u efikasnoj upotrebi kalorija i pretvaranju hrane u korisnu energiju. Studije pokazuju da je unos joda povezan sa poboljšanim nivoom energije kod onih kojima nedostaje taj mineral. Podstiče rast zdrave kože, zuba i kose.
 
Utiče na naš imunitet tako što uklanja slobodne radikale i štiti naše ćelije od oksidativnog stresa. Osim toga, može da pospeši naš imunitet podstičući aktivnost drugih antioksidanasa u našem telu. Tokom trudnoće održava optimalno zdravlje i majke i bebe.
 
Manjak joda tokom trudnoće može imati ozbiljne posledice i za majku i za bebu. Trudnicama su potrebne veće količine joda za njihovu dobrobit, oko 300 mikrograma, kao i za zdravstveni razvoj njihovih beba.
 
Najbogatiji prirodni izvori ovog dragocenog minerala su plodovi mora i mineralna voda sa prirodno rastvorenim jodom. U Novom Sadu nalazi se jedino evropsko izvorište mineralne vode sa prirodno rastvorenim jodom. 
 
"Minaqua" je još davne 1912. godine osvojila zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom "Franc Jozefova voda". 
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".