VIDEO: Moskva se bori protiv antivaksera, u pomoć pozvala i vampire

Suočen sa jačanjem pokreta protiv vakcinacije, grad Moskva pribegao je reklami sa vampirima da prenese poruku o važnosti imunizacije.
Odeljenje za zdravstvo ruske prestonice ove nedelje je preko interneta objavilo video u kome je glavni heroj jedan vampir, zajedno sa ćerkom. 
 
U videu vampir pita lekara da li njegova ćerka može bez rizika da pije krv nevakcinisane osobe.
 
Doktor, koji uz opasku da bi bilo dobro da uopšte ne pije krv, kaže da je posebno opasno konzumirati hemoglobin nekog ko nije vakcinisan.
 
"Zato su znači neki roditelji protiv vakcinacije, da nas spreče da grizemo njihovu decu", zaključuje tada moskovski Drakula.
 
Video se završava pozivom da se deca vakcinišu.
 
U Rusiji, kao i drugde u Evropi i u SAD, raste pokret protiv vakcinisanja.
 
Više moskovskih zvaničnika zatražilo je da se uvede obavezno vakcinisanje. To je nedavno uradila Francuska u borbi protiv pada stope vakcinisanja, kao i Nemačka.
 
Svetska zdravstvena organizacija i UN program za decu Unicef u julu su upozorili da stopa vakcinisanja beleži zabrinjavajući pad širom sveta. Pre svega vakcinacija protiv malih boginja. 
 
Rusija i tri bivše sovjetske republike - Ukrajina, Kazahstan i Gruzija, u prvoj polovini 2019. predstavljale su 78 odsto slučajeva malih boginja. 
 
Oni koji su protiv vakcinisanja oslanjaju se na navodne naučne studije koje tvrde da postoji veza između vakcinacije i autizma. Jedna prošlogodišnja studija američkog Univerziteta Džordž Vašington utvrdila je da su ruski internet trolovi iza kampanje protiv vakcinacije na društvenim mrežama u SAD.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.