Na šta upozoravaju bele fleke na noktima?

Koža predstavlja pre svega barijeru između spoljašnje sredine i unutrašnjosti organizma, ali pored toga ima još dosta važnih funkcija - deo je imunog sistema, reguliše telesnu temperaturu, stvara D vitamin i znojenjem izbacuje otrove iz organizma.
Na šta upozoravaju bele fleke na noktima?
Foto: Pixabay
Da bi koža kao najveći organ mogla da obavlja ovako važne funkcije potrebno je da ima na raspolaganju potrebne hranljive sastojke.
 
Da bi funkcija kože bila odgovarajuća potrebne su kvalitetne belančevine koje sadrže sve one aminokiseline koje su nam neophodne, među njima i 10 esencijalnih aminokiselina koje organizam ne stvara. Potreban je i vitamin A koji je zadužen za rast ćelija i da štiti kožu od slobodnih radikala od kojih je najveći neprijatelj kože ultravioletno zračenje. Značajan je i vitamin C, a koži je potreban i kompleks B vitamina. Cink je neizostavan mineral za zdravlje celokupnog vezivnog tkiva, naročito za kožu i nokte. 
 
"Kada se pojave one bele fleke na noktima to je znak nedostatka cinka. Koži je neophodan i bakar, koji ulazi u sastav melanina – pigmenta koji daje boju koži. Bakar je i sastavni deo enzima zaduženog za isprepletenost elastina i kolagena – obezbeđuje elastičnost i otpornost kože. Još jedan važan mineral je silicijum koji takođe utiče na tu elastičnost. Posebno mesto imaju i esencijalne masne kiseline, omega 3 i omega 6, da bi funkcija kože mogla da se obavlja onako kako treba", kaže doktorka Amalija Tarnocki. 
 
Koža ima brojne neprijatelje i iz spoljašnje sredine i iz samog organizma. Štetni faktori su ultravioletni zraci, voda kojom se kupamo – naročito hlor iz vode je veliki neprijatelj kože, jer ona celom svojom površinom koja je 1,75 kvadratnih metara upija sve ono što voda sadrži, pa tako i hlor, a kada on uđe u organizam potrebno je dosta vremena da se neutrališe. Zatim tu su i lekovi, pušenje i alkohol. 
 
"Faktori koji deluju iz organizma su posledica nepravilne ishrane – to su slatkiši, gazirani sokovi, neredovna ishrana, hrana koja sadrži aditive, veštačke boje, sve te nepotrebne E dodatke. Zatim, nedostatak vode u organizmu je veliki neprijatelj kože i treba uvek voditi računa o hidrataciji, kao i nedostatak hranljivih sastojaka - belančevina i vitamina. Vegetarijanci posebno treba da vode računa, naročito esencijalne aminokiseline mogu jako da nedostaju ovim ljudima koji smatraju da se hrane zdravo, a ne obezbeđuju koži dovoljno aminokiselina, nemaju dovoljno cinka i vitamina D", navodi naša sagovornica.  
 
 
Neprijatelji kože su i hormonski poremećaji - poremećaj rada štitne žlezde, kao i stres koji povlači za sobom začarani krug hormonskog poremećaja. 
 
Suva, perutava koža je prvi znak da nema dovoljno vitamina A, B kompleksa, cinka. Drugi znak je opadanje kose, a treći znak su razni dermatološki poremećaji (ekcemi, alergije, psorijaza, gljivična oboljenja) koji su slika unutrašnjeg stanja organizma na koži. Normalno je da dnevno opadne 60 do 100 vlasi kose. Ako opada više kose, kada ostaje uvek gomila kose u češlju, znači da je u pitanju neki poremećaj na koji treba da obratimo pažnju. 
 
"Kod 95 odsto muškaraca nastaje takozvana muška ćelavost i smatra se da je to normalno. Kod žena je drugačija situacija i može biti više uzroka opadanja kose. Pre svega to je genetski faktor, ali i trudnoća i porođaj mogu veoma da utiču, kao i klimaks, anemije, korišćenje kontraceptivnih pilula i policistični jajnici, tako da uvek treba uticati i na uzrok koji je doveo do opadanja kose. Kod oba pola može da se javi takozvano pečatno opadanje kose. Najčešće je uzrokovano hroničnim infekcijama, gljivičnim oboljenjima, kandidijazom ili ako postoji neko žarište, na primer loš zub ili hronična upala sinusa. U dva odsto slučajeva uzrok je autoimuni poremećaj kada organizam stvara antitela protiv korena kose."  
 
Kako održavati zdravlje kože, kose i noktiju?
 
"Pre svega potrebna je odgovarajuća hidratacija i ne smemo da zaboravimo da u toku dana popijemo dva do dva i po litra vode. Potrebna je pravilna ishrana koja je u skladu sa krvnom grupom, zatim pravilne navike - izbegavanje alkohola, cigareta, redovna fizička aktivnost. S vremena na vreme (jednom, dva puta godišnje) ciljano uraditi detoksikaciju i odstraniti otrove iz organizma, a koristiti dodatke ishrani - pre svega to su multivitamini i minerali, C vitamin i D vitamin koji stalno obezbeđuju mikrohranljive sastojke", savetuje dr Tarnocki.
 
Ako postoji problem, ako mislimo da je koža suva i da više opada kosa nego što treba, dodatak ishrani Beauty formula CaliVite international sadrži hranljive sastojke koji doprinose zdravlju kože, kose i noktiju, ukazuje naša sagovornica.
 
 
"Beauty formula sadrži A vitamin, vitamin C, B1 i B6, minerale cink, bakar i jod koji su neophodni koži. Pored toga, sadrži i kolagen tipa 1 i tipa 3 i hijaluronsku kiselinu koji pomažu da u koži imate zdravu strukturu kolagena i elastina i obezbeđuju da koža više ne bude suva, da kosa ne opada. Tu je i ekstrakt rastavića, biljke koja pored brojnih antioksidanasa sadrži i silicijum i podstiče detoksikaciju. Sadrži i aminokiseline potrebne za strukturu kolagena i koje su antioksidansi. 
 
Beauty formulu preporučujemo za prevenciju starenja kože, kose i noktiju, takođe kod opadanja kose iz bilo kog razloga, ali ako postoji kandidijaza ili neko žarište prvo treba njih izlečiti pa zatim primeniti Beauty formulu za oporavak od oštećenja. Preporučuje se i sportistima, vegetarijancima, ženama u klimaksu, zatim u procesima detoksikacije, kao i u procesima tretiranja celulita", navodi dr Tarnocki.
 
Pored tog unutrašnjeg tretmana kože, potrebna je zaštita i spolja, koja je najbolja kada se koristi kozmetika koja sadrži organske biljke. CaliVita international ima kolekciju Organic care koja sadrži isključivo organske biljke. Više informacija o ovim i svim drugim proizvodima CaliVite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.