Naučnici utvrdili: Postoje dva tipa virusa korona

Naučnici u Kini koji proučavaju poreklo epidemije novoga virusa korona kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzrokovati infekciju.
Stručnjaci sa Univerziteta u Pekingu i šangajskog Instituta Paster koji deluje pri kineskoj Akademiji nauka, upozorili su da su analizom obuhvatili tek ograničen raspon uzoraka i ističu da će morati da sprovedu dodatna istraživanja na većem uzorku kako bi se razvoj virusa što bolje shvatio.
 
Preliminarno istraživanje upućuje na to da agresivniji soj novog virusa korona koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Vuhanu, čini oko 70 odsto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 odsto povezano s manje agresivnim tipom virusa.
 
"Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi sprovođenja novih sveobuhvatnih studija u sklopu kojih će se kombinovati genomski i epidemiološki podaci uz grafičku evidenciju kliničkih simptoma bolesnika zaraženih novim virusom korona (COVID-19)", rekli su kineski naučnici.
 
Rezultati njihove analize objavljeni su u stručnom časopisu "National Science Review". 
 
U Pekingu je objavljeno da su kineski stručnjaci utvrdili da je prosečno vreme inkubacije za novi virus korona pet do sedam, a najviše 14 dana, objavio je šef ogranka za intenzivnu negu Kineskog lekarskog društva Du Bin na konferenciji za novinare.
 
Ranije se smatralo da je prosečna inkubacija dva do 14 dana i da može potrajati i do 27 dana. Du je rekao i da nema podataka o praćenju slučajeva nekih osoba koje su bile pozitivne na virus pošto su otpuštene iz bolnice u pokrajini Hubei. Dodao je da nema dokaza da takvi pacijenti mogu zaraziti virusom druge osobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.