Stručnjaci: Svega mesec dana fizičke neaktivnosti slabi imunitet

Stručnjaci zagrebačkog Kineziološkog fakulteta (KIF) upozorili su na velike probleme koje donosi svega mesec dana telesne neaktivnosti, a njihovo istraživanje sprovedeno za ceo svet pokazalo je značajan pad fizičke aktivnosti ljudi tokom pandemije izazvane koronavirusom.
Stručnjaci: Svega mesec dana fizičke neaktivnosti slabi imunitet
Foto: Pixabay
"Nakon samo 30 dana telesne neaktivnosti, dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i krvnih sudova, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustina kostiju i količina mišića", upozorio je docent Kineziološkog fakulteta Maroje Sorić, a prenela agencija Hina.
 
Vanredni profesor na KIF-u i kondicioni trener hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Milanović rekao je da postoji stručni konsenzus oko minimalne količine kretanja u jednom danu, a procenjena je na 5.000 koraka.
 
On je rekao da se "deset hiljada koraka smatra optimalnom količinom kretanja. Drugim rečima, pet hiljada koraka za preživljavanje, a deset hiljada za kvalitet života".
 
"Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene telesne aktivnosti koja nam slabi imunitet i tako nas čini podložnijima zaraznim bolestima. Ta ista telesna neaktivnost nas vodi i prema hroničnim nezaraznim bolestima, zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi", upozorio je Milanović.
 
Stručnjaci su ustanovili da je u Hrvatskoj zabeleženo smanjenje aktivnosti napolju od 21 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine.
 
Kineziolozi su upozorili da posle dvonedeljne neaktivnosti značajno opada maksimalna apsorpcija kiseonika, ali ako opterećenja dolaze u pravo vreme, adaptacija će biti pozitivna.
 
Za početak te pozitivne adaptacije dali su i nekoliko preporuka. 
 
"Pokušajte svakih 30-60 minuta sedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem. Zavolite stepenice, 10 spratova dnevno za početnike, a 20 i više spratova za napredne".
 
Zatim, "u slučaju dugog sedenja ili ležanja, napravite nekoliko vežbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnim. Svaki dan vežbanjem podignite frekvenciju srca. Način i trajanje prilagodite trenutnoj telesnoj formi. Uključite vežbe disanja. Vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tečnosti i o kvalitetnom snu".
 
Kineziolozi su istakli da je ovo doba godine idealno za promenu i podizanje nivoa aktivnosti, ako je neko u prethodnom razdoblju bio manje aktivan, jer se za nekoliko sedmica očekuje vraćanje mnogih obaveza koje su od građana zahtevale izlazak iz kuće.
  • Funny Lady

    24.04.2020 13:05
    Sve ovo znamo odavno. Čoveka održava kretanje, a ne lenstvovanje. To izgleda jedino nije jasno "stručnom" timu i našoj vladi, koja umesto da ograniči okupljanja, ograničava kretanje ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?