Simptomi koji se mogu javiti po vakcinisanju "Sputnjikom V"

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone "Sputnjik V " dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji, koje sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva, prenosi Sputnjik.
Simptomi koji se mogu javiti po vakcinisanju "Sputnjikom V"
Foto: Pixabay
U uputstvima se navodi da svaki deseti čovek, vakcinisan vakcinom "Sputnjik V", može osećati slabost ili mučninu. U većini slučajeva vakcinacija se dobro podnosi.
 
Ako se javi fizička slabost, nema razloga za brigu - to je normalna individualna reakcija organizma i jedan od znakova formiranja imuniteta. Onima kod kojih se nakon vakcinacije javi slabost, opšti umor i mučnina savetuje se da smanje fizičku aktivnost i više odmaraju.
 
Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.
 
Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.
 
Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos. U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.
 
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio od potpredsednice Vlade Tatjane Golikove da naredne nedelje počne masovna vakcinacija protiv korona virusa.
 
Vakcina "Sputnjik V", koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona u svetu.
 
Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu "EpiVakKorona" centra Vektor, a u pripremi je i treća.
  • Sanja

    22.10.2021 07:37
    Visok puls i pritisak!
    Dobili smo juče vakcinu Sputnik V. Jutros me probudila glavobolja. Kada sam izmerila pritisak bio je dosta visok, kao i puls.
  • Sara

    09.04.2021 11:26
    Utisak
    Primila sam vakcinu Sputnik V, temperatura od 37,5 trajala je svega sat vremena, odlično se osećam, sve pohvale.
  • Dragan

    05.12.2020 09:20
    Ah
    Rusofili na aparatima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.