Naučni časopis "The Lancet": Oksfordska vakcina bezbedna

Vakcina protiv virusa korona koju je razvila AstraZeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford postala je prva čija je efikasnost potvrđena u naučnom časopisu "The Lancet".
Naučni časopis "The Lancet": Oksfordska vakcina bezbedna
Foto: Pixabay
Objava tih rezultata, koji su prošli detaljnu analizu nezavisnih naučnika, potvrđuje da je ta vakcina oko 70 odsto efikasna, u skladu sa onim što je AstraZeneka objavila 23. novembra.
 
To je jedna od tri vakcine sa čijim se razvojem najdalje stiglo, samo godinu dana nakon pojave virusa korona. Druga dve vakcine, Moderna i ona koja je proizašla iz američko-nemačkog partnerstva Fajzera i Bionteka, kojom je Velika Britanija već započela vakcinaciju. Druge dve imaju efikasnost 94,1 odsto i 95 odsto, ali detaljni podaci o njima zasad nisu objavljeni ni u jednom naučnom časopisu.
 
Međutim, preneti su različitim agencijama za lekove čiji je zadatak da ispitaju zaheve za njihovo stavljanje na tržište.
 
Tako je Američka agencija za lekove (FDA) ocenila u izveštaju od ove nedelje da Fajzer/Biontek vakcina protiv Covida19 nije rizična u pogledu bezbednosti, a savetodavni odbor agencije sastaje se u četvrtak, nakon čega FDA treba da donese odluku radi odobrenja vakcine koja je već dobila zeleno svetlo u Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama.
 
Međutim, činjenica da su podaci o vakcini AstraZeneke objavljeni u medicinskom časopisu "The Lancet" daje mogućnost naučnicima iz čitavog sveta da je detaljno ispitaju i da imaju jasniju sliku o njenoj efikasnosti i bezbednosti.
 
Vakcina AZD1222 je oko 70 odsto efikasna, napisali su u časopisu "The Lancet" naučnik Endrju Polard i njegov tim.
 
Međutim, ta efikasnost ne predstavlja prosek jer su u ispitivanju korišćena dva protokola.
 
Jedna grupa je primila dve pune doze i kod nje je efikasnost 62 odsto, a druga slučajno najpre pola doze, pa tek onda puna i kod nje je vakcina imala efikasnost 90 odsto.
 
Upitan da li je pola, a potom puna doza bio režim koji je bio planiran ili je došlo do greške, Polard je rekao da je to bilo "neplanirano".
 
Prema podacima koje je objavio "The Lancet", vakcina AstraZeneke "je sigurna".
 
Od ukupno 23.754 dobrovoljaca koji su učestvovali u ispitivanjima, samo je jedan imao "neželjenu ozbiljnu nuspojavu moguće vezanu" za vakcinu. Još dvoje je imalo nuspojave, ali je jedan od njih pripadao grupi koja je primila placebo, a za drugog se ne zna kojoj je grupi pripadao. Svo troje su se oporavili.
 
Međutim, ni u jednoj od grupa nije bilo ljudi iznad 55 godina, zbog toga je teško reći kolika je efikasnost vakcine kod starijih osoba.
 
Naučnici takođe nisu mogli da potvrde koliko dugo vakcina pruža zaštitu. Zemlje širom sveta naručile su milijarde doza te vakcine, koja je testirana u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici.
 
U članku objavljenom u "The Lancet" kaže se i da AstraZeneka i Univerzitet Oksford moraju dalje da rade da bi potvrdili da njihova vakcina može da bude 90 odsto efikasna.
 
Vakcina AstraZeneka/Oksford je naučnicima veoma važna jer je jeftinija i lakša za distribuciju.  
  • Milan

    09.12.2020 13:04
    Pod efikasna se podrazumeva % onih koji su primili vakcinu i stvorili antitela. 70% je prilicno dobro ako je alternativa bez vakcine ali 94% i 95% deluju mnogo bolje.
  • Pitanja

    09.12.2020 12:06
    Šta znači - efikasna? Šta se pod tim podrazumeva? Ne zna se koliko dugo pruža zaštitu. Čemu vakcina ako ne pruža duže vreme sigurnu zaštitu? Kakav je uticaj te vakcine na odbranu organizma od drugih virusa gripe, pošto i drugi virusi mogu pogubno delovati na pojedince? Jedan dobrovoljac je imao nuspojave od placeba? Shodno tome, mogli bi da ispitaju uticaj neprestanog utiskivanja straha od aktuelnog virusa, na širenje zaraze? Nezavisni naučnici bi mogli da ispitaju mogućnost, vrstu i učestalost eventualnih negativnih posledica vakcine na organizam primaoca, kako kratkoročnih tako i dugoročnih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?