Novi soj virusa: Šta do sada znamo - ukratko

Ovog vikenda Velika Britanija je uvela potpuni "lokdaun" u Londonu i većini jugoistoka zemlje, zbog straha od novog soja virusa korona za koji zvaničnici kažu da je još zarazniji.
Države Evropske unije, Srednjeg istoka i Azije zabranile su putovanja iz Velike Britanije, suspendovale letove i trgovinske rute. 
 
Ipak, iz perspektive zaraze, naučnici i stručnjaci kažu da bi zabrane mogle biti preterana reakcija, piše Njujork tajms.
 
Virusni sojevi nisu šok. Novi soj je zabrinuo naučnike, ali ih nije iznenadio. Istraživači su zabeležili na hiljade manjih modifikacija u genetskom materijalu virusa korona širom sveta. Prirodna selekcija čini viruse zaraznijim, pa, kako se imunitet gradi, a vakcinacija počinje, nasumišne modifikacije se dešavaju. 
 
Naučnici procenjuju da se ovaj soj prenosi od 50 do 70 odsto lakše nego originalni virus, ali taj procenat je zasnovan isključivo na procenama i nije potvrđen u laboratorijskim eksperimentima. Vakcine bi i dalje trebalo da budu efikasne. Stručnjaci kažu da bi bile potrebne godine da se virus dovoljno razvije i promeni da trenutne vakcine izgube efikasnost.
 
"Niko ne bi trebalo da brine o mogućnosti jedne katastrofalne mutacije koja u potpunosti čini sve imunitet i stečena antitela beskorisnim", kaže biolog Džesi Blum i dodaje da neće biti prekidača za uključivanje i isključivanje imuniteta.
 
Zabrane putovanja možda dolaze i prekasno. Slična verzija virusa se pojavila u Južnoj Africi i moguće je da se već proširila van te regije.
 
Ljudsko ponašanje je ono što određuje transmisiju virusa, pa su tako i dalje ograničavanje kontakata i nošenje maske najbolji načini za zaštitu od virusa. 
  • Čedomir

    24.12.2020 16:43
    Xa
    Znamo da su nam rekli da će početi plan B pošto plan A ... Covid 19 nije uspeo...idu na plan B...preko vakcine ali pojačanog dejstva...
  • ///

    23.12.2020 20:55
    Naučnicu predpostavljaju?
    Naučnici, izolujte ga i da ga svi vidimo. Ovako...mogu i ja da budem naučnik. I to još bez diplome, šta će mi?
    Zatvorite ostrvo, to je bar lako, dok sve viruse ne izolujete. Ne svaljujte krivicu na Južnu Ameriku, oni nemaju labaratorije koje izoluju taj virus 70% smrtonosniji. Možda 50%, ali oni nigde ni ne putuju.
  • S

    22.12.2020 19:50
    S
    “Zbog straha” Dokle cemo da zivimo u strahu? Stvarno sad vec prelazi u debeo ekstrem, ovako moze u nedogled

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.