Nova studija: Fajzerova vakcina efikasna i protiv novog soja virusa korona

Najnovija studija kompanije "Fajzer" pokazala je da vakcina protiv korona virusa koju su proizvele kompanije "Fajzer" i "Biontek" deluje i na glavne mutacije u visoko prenosivom novom soju virusa otkrivenom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.
Nova studija: Fajzerova vakcina efikasna i protiv novog soja virusa korona
Foto: Pixabay
Istraživanje je pokazalo da je vakcina efikasna u neutralisanju virusa sa takozvanom "N501Y" mutacijom, piše Rojters, prenosi RTS.
 
Studija koju su izradili kompanija "Fajzer" i naučnici sa Univerziteta medicinske filijale u Teksasu sprovedena je na osnovu ljudi koji su vakcinisani, ali je ograničena jer ne uzima u obzir sve vrste mutacija pronađenim u novom soju virusa.
 
Jedan od autora studije Fil Dormicer rekao je da je vakcina efikasna protiv 16 vrsta mutacija.
 
"To je dobra vest. To ne znači da je efikasna i protiv 17. mutacije", rekao je Dormicer i dodao da zabrinjava još jedna mutacija nazvana "E484K", pronađena u Južnoj Africi.
 
Kako se navodi, u planu je da se izvrši slično testiranje kako bi se videlo da li je vakcina efikasna protiv mutacija otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i da bi narednih nedelja trebalo da se prikupi više podataka.
  • Uroš

    08.01.2021 14:26
    Sve jasno
    Ko je platio istraživanje? Proizvođači vakcine!
  • Ivanković

    08.01.2021 13:52
    Šta reći a ne zaplakati
    Kako može da postoji nešto da je efikasno protiv nečega što se još nije pojavilo u budućnosti pre nego je vakcina napravljena?

    I neko će Vam primati te vakcine sa takvim izjavama zvaničnika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.