Dr Đukanović: Revakcinacija na 12 nedelja daje bolje rezultate

Pulmolog i imunolog prof. dr Ratko Đukanović sa Univerziteta Sautempton kaže da su kliničke studije pokazale da kod vakcine, koja je razvijena u saradnji Oksford univerziteta i kompanije "Astrazeneka", odlaganje revakcinacije na 12 nedelja daje bolje rezultate, jer imuni sistem ima vremena da se bolje pripremi za drugu dozu.
Dr Đukanović: Revakcinacija na 12 nedelja daje bolje rezultate
Foto: 021.rs
Studije su pokazale i da tako dolazi do dupliranja imunog odgovora, koji se može proceniti merenjem nivoa antitela protiv korona virusa.
 
Nedavno završena studija u Škotskoj pokazala je da je vakcina Astrazeneke i Oksforda smanjila potrebu za hospitalizacijom za 94 odsto.
 
Osim toga, imuni odgovor kod vakcinisanih osoba, ako se druga doza daje posle 12 nedelja, dva puta je jači od odgovora kada se vakcina daje posle šest ili manje nedelja posle prve doze, ukazuje prof. dr Đukanović, koji učestvuje i u studiji leka interferon beta, protiv korona virusa.
 
"Zbog toga je u Britaniji odlučeno da se odloži davanje druge doze za sve vakcine, uključujući i onu koju su razvili naučnici sa Oksforda. To nam daje bolje rezultate, možemo da vakcinišemo veći broj pacijenata, ali i bolje da ih zaštitimo. Na taj način ćemo spasiti mnogo više ljudi, bez straha da pauza između prve i druge doze predstavlja rizik za pacijente", objašnjava prof. dr Đukanović.
 
On je naveo da vakcina kompanije Astrazeneka smanjuje učestalost težih oblika bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, a to se često gubi u analizama gde se pod pojmom efikasnosti ubrajaju i blagi slučajevi bolesti sa lakim simptomima, kao što su povišena temperatura, gubitak čula mirisa i ukusa i malaksalost.
 
Do sada nijedna studija Astrazenekine vakcine nije pokazala inferiornu efikasnost u poređenju sa drugim vakcinama.
 
U Velikoj Britaniji do sada je prvu dozu primilo 18 miliona ljudi, a većina je dobila Astrazeneka vakcinu.
 
Sadašnji tempo davanja prve doze je 320.000 na dan, što je odraz, objašnjava profesor, kako interesovanja građana, tako i efikanosti javnog zdravstvenog sistema u Britaniji.
 
"Prednost je data starijim osobama, tako da se procenjuje da je do sada 95 odsto stanovništva preko 70 godina dobilo prvu dozu, što je ogroman uspeh. Starije osobe ne bi trebalo da se plaše vakcine. Studija koja je publikovana u svetski priznatom časopisu Lanset, u novembru prošle godine, pokazala je da Oksfordsku i Astrazenekinu vakcinu starije osobe bolje podnose u smislu nuspojava koje vakcine stvaraju i što je jako bitno, da je sposobnost stimulisanja imunog odgovora nezavisna od starosti", ističe Đukanović.
 
Doktor Đukanović nije imao mogućnost da bira koju će vakcinu da primi, jer je njegova bolnica za svoje zdravstvene radnike dobila Fajzerovu vakcinu. Naglašava da se ne bi ustručavao da primi bilo koju vakcinu koja je registrovana.
 
Kaže da je mnogo njegovih prijatelja i komšija primilo Astrazenekinu i Oksfordovu vakcinu i da niko nije imao teže nuspojave.
 
"Moja supruga je primila Astrazenekinu i Oksfordovu vakcinu i samo je imala blagu glavobolju i blago povišenu temperaturu. Deca će takođe primiti istu vakcinu kada budu došla na red", kaže doktor.
 
Prof. dr Đukanović naglašava potrebu da se nastavi sa naporima da se nađu efikasni lekovi za Kovid. Nada se da će uskoro da započne studija u Srbiji, koja je počela u Sautemptonu, u sklopu treće, finalne faze ispitivanja leka interferon beta.
 
Rezultati druge faze studije su pokazali da, u poređenju sa placebom, interferon beta smanjuje progresiju bolesti za 80 odsto.
  • Mila

    04.03.2021 19:11
    Nadamo se leku
    Nadamo se da će uskoro i u Srbiji da dođe taj lek koji obećava. Super su vakcine ali lekovi su neophodni da se spasu životu.
  • Marko

    03.03.2021 23:19
    ja sam se gospodine lalos bas tako i ponasao i max cuvao i otkud sam se onda zarazio pre revakcinacije.?ajde reci mi?nosio sam masku svugde,rukavice,dezinfikovao ruke prao stalno,nisam isao u kafice itd samo u prodavnicu i sta opet se zarazio?tu kod korone g lalos nema pravila moze i iz vazduha da se zarazis vec su rekli i to
  • Dragan

    03.03.2021 23:11
    Ah
    Potplaćeni tkzv doktori od proizviđača reklamiraju svoje vakcine.U Srbiji je to industrija.U svetu postoje agencije ne profitne gde rade iskusni lekari koji rade i sa pacijentima i ne givore da je nešto bolje od drugog.Ne želimo njih čitati.Ima desetak agencija kojinprate sve vakcine čak i one za koje niko čuo nije.Ovi naši virus videli u slikovnici za osnovce.Ajde anketa koliko "virusologa" učestvuje u lečenju kovid pacijenata.Tvrdim 0.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.