Istraživanje: Bezbedno je istovremeno primiti vakcinu protiv kovida i gripa

Bezbedno je da se primi vakcina protiv kovida19 i vakcina protiv gripa u isto vreme i to ne utiče negativno na imunološki odgovor koje one izazivaju, pokazalo je britansko istraživanje.
Istraživanje: Bezbedno je istovremeno primiti vakcinu protiv kovida i gripa
Foto: 021.rs
Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, pokazala je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umereni, u testiranju koje je sprovedeno sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovida koju proizvode Fajzer ili Astrazeneka, prenosi Rojters.
 
Istraživanje je obuhvatilo 679 volontera na 12 lokacija širom Engleske i Velsa, a objavljeno je kao radna verzija rada, koji će biti objavljen u časopisu "Lanset".
 
Britanija i druge zemlje severne hemisfere spremaju se za tešku zimu i mogućnost povećanja broja slučajeva gripa s obzirom na to da su ublažena ograničenja koja se odnose na distanciranje zbog kovida.
 
Treće doze vakcine protiv kovida u Britaniji trenutno dobijaju starije i osetljive osobe kao i zdravstveni radnici, dok je vlada premijera Borisa Džonsona takođe najavila najveći program vakcinacije protiv gripa u istoriji u toku ove godine.
  • Djurdja

    01.10.2021 09:45
    Ma samo butaj, pa ko prezivi pricace!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.