"Novavaks" za alergične na "Fajzer" i "Modernu"

EU je naručila 200 miliona doza "Novavaks" vakcine, koju bi trebalo da dobiju prvenstveno osobe alergične na "Fajzer" i "Modernu", navode u Briselu.
"Novavaks" za alergične na "Fajzer" i "Modernu"
Foto: Pixabay (ilustracija)

Belgijske zdravstvene vlasti, koje su učestvovale u nabavci ove vakcine za svoje građane, navode da se odobrenje Evropske agencije za lekove za korišćenje američkog "Novavaksa" očekuje do kraja godine.

Dodaje se da je u pitanju proteinska vakcina koja deluje na drugačiji način od vakcine "Fajzera" i "Moderne".

Kako se navodi, očekuje se da "oni koji su imali alergijske reakcije na mRNA vakcine, kojih je mali broj, neće loše reagovati na 'Novavaks' kao moguću buster dozu".
 
U Belgiji, u kojoj je vakcinisano 86 procenata odrasle populacije, odnosno oko 8,5 miliona ljudi, navode da se alergijska reakcija na mRNA vakcine pokazala kod manje od 1.000 ljudi.
 
Klinička ispitivanja pokazuju da je efikasnost "Novavaks" u zaštiti od infekcije kovid-19 oko 90 procenata nedelju dana nakon druge doze, ali i da je efikasnost nešto niža, do 60 procenata, kada je reč o beta soju.
  • Istok Zapad

    14.11.2021 17:10
    Sve sa deklaracijom o nus pojavama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.