Mala deca imaju blaže simptome od omikrona nego od delte

Kod vrlo male dece omikron varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta varijantu, prema novoj američkoj studiji.
Mala deca imaju blaže simptome od omikrona nego od delte
Foto: Pixabay
Naučnici su pregledali podatke o gotovo 80.000 američke dece mlađe od pet godina koja su prvi put zaražena koronavirusom, uključujući 7.201 dete zaraženo krajem decembra ili početkom januara, kada je omikron uzrokovao više od 90 odsto slučajeva.
Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, uključujući zdravstvena stanja i društveno-ekonomske faktore, naučnici su otkrili da su deca zaražena tokom talasa uzorkovanog omikronom imala 29 odsto manji rizik od poseta hitnoj službi, 67 odsto manji rizik od hospitalizacije, 68 odsto manji rizik od potrebe za intenzivnom negom i 71 odsto manji rizik od potrebe za mašinamama za disanje u poređenju s decom zaraženom deltom.
Međutim, "zbog povećane prenosivosti omikrona ukupan broj poseta hitnim odeljenjima, hospitalizacija, prijema na intenzivnu negu i korišćenja mehaničkog respiratora kod dece i dalje može biti veći" s omikronom nego s deltom, prema izveštaju objavljenom na medRxivu pre naučne recenzije.
 
Naučnici su takođe primetili da su stope infekcije bile nesrazmerno veće kod crne i latinoameričke dece i za omikron i za deltu za ovu starosnu grupu, a jaz se povećao za infekcije omikronom, rekao je vođa studije Rong Xu s Medicinskog fakulteta Univerziteta Case Western Reserve.
 
Još neobjavljeni podaci pokazuju da su "deca mlađa od pet godina imala najveću stopu infekcije omikronom" u poređenju sa starijom decom i odraslima u svim starosnim grupama, rekao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.