SZO: Moguće ubrzano širenje majmunskih boginja u Evropi

Širenje majmunskih boginja moglo bi da bude ubrzano u Evropi, ocenio je danas regionalni šef Svetske zdravstvene organizacije dok je najmanje osam evropskih zemalja registrovalo obolele.
"U vreme kada ulazimo u letnju sezonu, sa okupljanjima, festivalima i izlascima strahujem da se ubrzava prenos", rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.
Slučajevi ovog virusa endemskog u Zapadnoj Africi zabeleženi su u više zapadnih zemalja od početka maja, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Portugal, Francuska i Švedska.
"Razmera prenosa je atipična", ocenio je Kluge ističući da osim jednog slučaju, nijedna zaražena osoba nije putovala u zone gde su majmunske boginje endemske.
 
Najveći broj slučajeva zabeležen je među muškarcima koji su imali seksualne odnose sa muškarcima, rekao je Kluge, a SZO je već ranije ukazala da hoće da rasvetli širenje virusa u homoseksualnoj zajednici.
 
Velika Britanija objavila je danas da je zabeleženo 11 novih slučajeva virusa, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 20. Francuska, Belgija i Nemačka zabeležile su svoje prve slučajeve.
 
Zvaničnica Britanske agencije za zdravstvenu bezbednost /UKHSA) Suzan Hopkins rekla je da se očekuje da broj slučajeva nastavi da raste narednih dana. Ona je pozvala homoseksualne osobe da paze na najmanji simptom.
 
Simptomi su groznica, glavobolja, bol u mišićima, bol u ledjima, povećane žlezde, umor. Mogu da se pojave promene na koži, često na licu i da se prošire na ostale delove tela, pre nego što prodju razne faze, formiraju koru i otpadnu.
 
Nema leka za ovaj tip boginja koje se šire kontaktom sa zaraženom osobom ili sa njenim organskim tečnostima, kao što je pljuvačka. Ta virusna infekcija prođe sama od sebe.
 
Prema britanskoj zdravstvenoj agenciji virus se "ne prenosi lako" među ljudima i rizik za populaciju Velike Britanije je mali.
 
Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je danas da većina obolelih u Velikoj Britaniji ima lake simptome. Rekao je da su stavili na raspolaganje veliki broj efikasnih vakcina protiv majmunskih boginja.
 
Samo u prvom slučaju zaražena osoba je nedavno putovala u Nigeriju u Zapadnoj Africi gde je ta virusna bolest endemska, ostali su zaraženi u zemlji.
  • Igor

    21.05.2022 13:51
    10 doza ili nema u kafanu
  • 9

    21.05.2022 00:30
    Kako Martinhović
    steče svetsko ime i slavu preko noći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.