Zašto nas sunce iscrpljuje?

Dok se pripremate za letnje vrućine, evo kako da bolje razumete zašto više temperature mogu da dovedu do toga da se osećate iscrpljeno.
Zašto nas sunce iscrpljuje?
Foto: Pixabay
Telo reaguje na određene temperature na različite načine. Toplota izaziva mnoge lančane reakcije za hlađenje vašeg tela, uključujući vazodilataciju i znojenje. Vazodilatacija je kada se krvni sudovi prošire tako da vaša krv može da približi toplotu koži kako bi se održala termalna regulacija vašeg tela uz znojenje.
Dodavanje znojenja može da dovede do dehidracije jer vaše telo izbacuje vlagu u kožu da bi snizilo osnovnu temperaturu. Nije iznenađujuće da oba ova procesa oduzimaju mnogo energije i mogu da vas ostave prilično umornim.
Na ekstremnoj vrućini, važno je da primetite kada počnete da se osećate letargično. Ekstremni umor može da bude simptom toplotne iscrpljenosti, koja, ako se ne leči, može da se pretvori u toplotni udar.
 
Povećan broj otkucaja srca, iznenadni prestanak znojenja, mučnina i konfuzija su znaci toplotne iscrpljenosti koja prelazi u toplotni udar.
 
Ako planirate da budete na suncu tokom vrelog dana, vodite računa da ostanete hidrirani i izbegavajte diuretike poput alkohola i kafe. Nosite kremu za sunčanje i držite se u senci što je više moguće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.