Istraživanje: Majmunske boginje se mogu preneti i preko površina

Istraživanje nemačkog univerziteta je pokazalo da je zaraza majmunskim boginjama moguća i preko površina koje su koristile obolele osobe ako su te površine jako kontaminirane virusom.
Međutim, dodaju da je to moguće samo u određenim slučajevima.
"Pretpostavljamo da površina mora biti jako kontaminirana virusom da bi se neko zarazio dodirivanjem takve površine", rekao je Johanes Knoblok, vođa istraživanja u nemačkom Univerzitetskom medicinskom centru Hamburg-Ependorf.
To je posebno moguće kod ljudi koji rade s pacijentima obolelim od majmunskih boginja ili onih koji žive s inficiranom osobom, navodi se u studiji.
 
"Prema dosadašnjim saznanjima, nema rizika od zaraze dodirivanjem javno dostupnih površina, poput kvaka ili dugmića u liftovima", pojasnio je Knoblok.
 
Veruje se da se majmunske boginje uglavnom širem bliskim fizičkim kontaktom između osoba. Iako stručnjaci ne veruju da će ta virusna bolest zahvatiti svet u istom opsegu kao kovid19, lekari upozoravaju, posebno trudnice i roditelje mališana, da obrate pažnju na simptome.
  • Neša K.

    05.07.2022 19:29
    Na jesen sledi ukrštavanje
    Da pogadjam na jesen se ukrštaju majmunske boginje i covid i dobijamo majmunski covid?


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.