VMA daje savete: Kako prepoznati otrovnu gljivu?

U prethodnom periodu je bilo više kišnih dana praćenih toplinom, što je izazvalo nagli rast i bujanje jestivih, ali i otrovnih gljiva. Iz tih razloga, Vojnomedicinska akademija daje nekoliko saveta.
VMA daje savete: Kako prepoznati otrovnu gljivu?
Foto: Pixabay

Osim nekoliko stotina jestivih, nejestivih i lekovitih, postoji nekoliko desetina otrovnih gljiva.

Pod pojmom otrovne gljive podrazumevaju se sve one vrste koje u organizmu izazivaju patološke promene i oštećenja organa. Neke izazivaju blage reakcije kao što su bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje ili alergijske reakcije koje su prolazne, ali postoji i jedan broj vrsta koje izazivaju mnogo ozbiljnija oštećenja i smrt. 

Do trovanja najčešće dolazi zbog zamene jestivih gljiva onima koje su otrovne. "Biserke" se mogu zameniti otrovnom panterovkom, "zeke" su takođe problem i zahtevaju dobro poznavanje gljiva jer im boja šešira često varira.
 
Trovanja sa kratkim inkubacionim periodom (od pola do tri sata) ispoljavaju se u vidu pet sindroma: gastrointestinalni, muskarinski, muscimolski (mikoatropinski), psilocibinski (psihotomimetski) i koprinski (alergijski). Ova trovanja imaju povoljan tok i ishod. 
 
Gastrointestinalni sindrom izazivaju gljive poznate kao "bljuvara, ludara, tigrasta vitezovka, zavodnica..."
 
Dug inkubacioni period, u trajanju od tri sata do nekoliko dana, karakteriše trovanja sa oštećenjem jetre i bubrega. Ona imaju tešku kliničku sliku i često smrtni ishod. 
 
Kako prepoznati otrovnu gljivu?
 
Postoje razni mitovi kako najsigurnije prepoznati otrovnu gljivu:
  • otrovne potamne ako se kuvaju sa srebrnom kašikom,
  • daju žutu boju pirinču kad se kuvaju zajedno
  • beli luk kuvan sa njima potamni
  • ne mogu se ljuštiti,
  • ako živina jede otpatke od gljiva dobre su (jedan od najopasnijih jer životinje imaju drugačiji gastrointestinalni trakt)
Samo hemijskom analizom tačno se može utvrditi otrovnost gljiva.
Bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac ne treba se upuštati u branje gljiva. Postoji zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva. One se mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.
 
Amanitinski (faloidinski) sindrom izazivaju "zelena pupavka" (Amanita phalloides), "bela pupavka" (Amanita verna), "smrdljiva pupavka" (Amanita virosa), ali i 14 drugih gljiva. Smrtna doza je od pet do deset miligrama, odnosno 20 grama gljive. 
 
Latentni period je 12 sati, zatim se javljaju gastrointestinalne tegobe, drugog do trećeg dana toksični hepatitis (uvećana jetra, povišeni enzimi, bilirubin, smanjena sintetska funkcija jetre), toksična lezija bubrega. Pored lavaže želuca uz primenu aktivnog uglja, nadoknade tečnosti i elektrolita, primenjuju se hepatoprotektivi, druga simptomatska i podržavajuća terapija, a odlične rezultate daje plazmafereza. Šanse za izlečenje su znatno veće ako se sa specifičnom terapijom započne u prvih 48 sati.
 
"Upozorenje svima onima koji koriste gljive za jelo, kao i beračima gljiva je da budu maksimalno oprezni. Odgovornost za zdravlje i ličnu bezbednost je na svakome ko bere i jede samonikle gljive. Takođe, treba biti pažljiv prilikom kupovine pečuraka na pijacama. Na deklaraciji bi trebalo da bude istaknuto ime pečurke, uzgajivača i koja institucija je obavila kontrolu kvaliteta", poručuju na VMA.
 
Upozorenje zdravstvenim radnicima je da obavezno konsultuju Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA na telefon 011/3608-440, jer je specifičnu terapiju neophodno započeti u prvih 48 sati.
  • Rodoljub Tanasić

    03.10.2022 23:30
    Dodao bih još jedan egzistirajući mit:
    - gljive koje jedu puževi nisu otrovne.
    Cvrc!
    Nema univerzalnih pravila za raspoznavanje otrovnih od neotrovnih gljiva!
    Berite i konzumirajte samo ono u šta ste apsolutno sigurni. Nema eksperimentisanja, jer je eksperimentisanje ovde igra sa životom.
    I da znate, samo jedan šeširić najjačih otrovnica u loncu, može doći glave svima koji jedu!
    Ne postoji protivotrov kao kod zmija npr.

    Moj savet (autor sam knjige Opstanak, priručnik za preživljavanje u prirodi):
    Prvo naučite da raspoznajete otrovne gljive i to one „najgore“. Njih je manje vrsta nego jestivih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).