Zbog čega mrdamo nogom dok spavamo?

Sindrom nemirnih nogu (RLS) je stanje koje uzrokuje nekontrolisanu potrebu za pomeranjem nogu.
Zbog čega mrdamo nogom dok spavamo?
Foto: Pixabay
U poremećaje spavanja spada i sindrom nemirnih nogu (RLS) iako se javlja u periodu koji prethodi spavanju, kaže dr Vjera Matković Fereri, specijalista psihijatrije u KBC Rijeka.
Javlja se i kod dece, češće je kod žena i starijih osoba, kod osoba sa bubrežnim oboljenjima.
Nedostatak gvožđa
 
Sindrom nemirnih nogu je češći tokom trudnoće. Postoji i porodična sklonost ka ovom poremećaju. Obično se pacijenti ne žale na nemir u nogama, pa ih o tome treba ciljano pitati.
 
Može doći do nedostatka gvožđa u podlozi, što onda treba nadoknaditi. U lečenju sindroma nemirnih nogu koriste se lekovi koji simuliraju delovanje ili podižu nivo dopamina, ali u znatno nižim dozama nego za lečenje Parkinsonove bolesti, piše Živim.hr.
 
I sa njima treba biti oprezan, jer dugotrajna upotreba može pogoršati ovaj sindrom, a može doći i do nemira u rukama.
 
Danas se sve više koriste lekovi iz drugih grupa, a mogu se koristiti i kao opojna sredstva. Važno je reći da neki lekovi, na primer antidepresivi, mogu izazvati sindrom nemirnih nogu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.