Prečišćivači vazduha: Da li su korisni i hoće li postati neophodni u svakom domaćinstvu?

Sve je više onih koji na telefonima pored prognoze proveravaju i aplikacije koje mere zagađenost vazduha.
Prečišćivači vazduha: Da li su korisni i hoće li postati neophodni u svakom domaćinstvu?
Foto: Pixabay

Hoćemo li se zbog zagađenja ponovo nositi maske, na koje smo navikli za vreme korone i da li će prečišćivači vazduha postati neophodni u svakom domaćinstvu, pita RTS.
 

Vest da je Beograd prošle godine nekoliko puta bio jedan od najzagađenijih gradova na svetu, bila je alarm mnogima da kupe prečišćivače vazduha za stanove i kuće. Prošlog decembra samo u prodavnicama jednog trgovinskog lanca prodato ih je 500. Prodavci kažu da se prodaju i ovih dana.
Zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru može da bude i do pet puta veće nego napolju. U zatvorenom ima i mnogo bakterija, virusa, grinja, alergena. To su čestice veličine 0,3 mikrona, još sitnije od ozloglašenih 2,5 PM čestica. Ipak, filteri moraju da se menjaju, a prozori često da se otvaraju kako ne bi bili kontraproduktivni.
 
"Prečišćivači jesu korisna stvar u zatvorenom prostoru, međutim mi ne možemo hermetički da se zatvorimo. Nije rešenje da imamo zatvoren prostor i da prečišćivač radi sve vreme. Potrebno je otvarati prozore i povremeno luftirati", navodi za RTS prof. Dubravka Relić sa Hemijskog fakulteta.
 
Pulmolog smatra da tehnologija ne može mnogo da pomogne, ako ne promenimo navike.
 
"Da prestanemo da pušimo, da mladi ljudi koji još nisu počeli da puše da to ne rade, da malo bolje iskoristimo slobodno vreme da izađemo u zelenilo, na čist vazduh, planine, šetnje, tako ćemo mnogo više uraditi za svoje zdravlje", naglašava Tatjana Milošević, načelnica pulmologije KBC "Dr Dragiša Mišović".
 
Na pitanje šta ćemo sa saobraćajem i grejanjem, ističe da to mora da rešava neko drugi.
 
Treba imati na umu da ako želite čist vazduh u stanu ova mašina troši između 20 do 100 vati struje. Da bi vazduh uvek bio čist, nekada mora da radi i ceo dan.
 
Postoje i jeftinije opcije od kupovine prečišćivača i filtera – priroda i ne otvarajte prozore kada je zagađenje najveće – ujutru i uveče.
  • H

    16.10.2022 08:32
    H
    Vise zelenila,sume,parkove.....
  • DragCHE

    16.10.2022 06:26
    Ist oni,
    koji nisu skidali maske (za vreme korone), ni kada su sami u kolima, oni koji svakodnevno podizu glave i gledaju tragove iza aviona, mozda sada prate i zagadjenost vazduha, Ne, nismo se `navikli` da nosimo maske i necemo ih nositi.
  • samo pitam

    16.10.2022 00:53
    To iz Kine i od Kine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.