Zašto je dobro da spavate goli

Da li ste ikada spavali potpuno goli?
Zašto je dobro da spavate goli
Foto: Pixabay
To bi trebalo da uradite nekoliko puta nedeljno, kažu stručnjaci, prenosi City Magazin. Saznajte u narednim redovima zašto je to korisno za vaše zdravlje.
Neki ljudi kažu da im spavanje bez odeće pomaže da se zagreju, bolje spavaju i pruža im više udobnosti.
 
A da li spavati "kao od majke rođen" donosi neke zdravstvene koristi?
Doktorka Mari Horvat kaže da je sve u udobnosti i dobrom spavanju. Prema njoj, spavanje bez odeće je poželjno, a u nastavku možete otkriti i zašto.
 
Regulacija telesne temperature
 
Cirkadijalni ritam reguliše ritam spavanja, a može ga poremetiti visoka temperatura. Ako spavate goli, vaše telo može efikasnije da reguliše vašu temperaturu - kada vam postane previše vruće, veća je verovatnoća da ćete promeniti položaj spavanja ili malo otkriti. Ovo vam može pomoći da brže zaspite i obezbedite kvalitetniji san.
 
Vaginalne infekcije
 
Žene koje spavaju gole mogu na ovaj način sprečiti javljanje vaginalnih infekcija. Spavanje u uskoj odeći i donjem vešu može povećati vlažnost oko intimnih delova telova, što može dovesti do infekcija. Sa širokom odećom ili bez odeće, temperatura tela je niža, pa koža ostaje suva.
 
Plodnost kod muškaraca
 
Spavanje bez odeće može povećati mušku plodnost. Jedno istraživanje je pokazalo da uska odeća povećava temperaturu intimnih područja, što može smanjiti broj spermatozoida. Ako je temperatura niža, spermatozoidi će ostati zdravi i plodnost će biti normalna (ne niža).
 
Bliskost s partnerom
 
Ako vi i vaš partner spavate goli, bićete povezaniji i privlačniji jedno drugom. Ovo može smanjiti nivo stresa i poboljšati vaš seksualni život. To će dovesti do lučenja oksitocina - hormon sreće, pa će vaš odnos biti još bolji, a kada pogledate partnera, obuzeće vas topla osećanja.
 
Bolji metabolizam
 
Spavanje u hladnijoj prostoriji može poboljšati metabolizam, tvrde stručnjaci. Jedan od načina da se obezbedi hladniji prostor je spavanje bez odeće. Ne zaboravite da provetrite prostoriju neposredno pre spavanja i podesite nižu temperaturu u njoj.
  • Zz

    16.11.2022 15:42
    Zz
    Jedva ceka da odbacim sa gadjenjem gradski oklop i legnem obnazen sa partnerkom i uzivamo u nama! Ljudsko telo je najvece savrsenstvo i zdravo je spavati nag! Probajte...posle trece cetvrte noci imacete kvalitetniji san bez te mentalne hladnoce! A one stvari i cirkulacija bice vam pojacane!!! Nisam verovao dok nisam probao!
  • NS

    16.11.2022 13:23
    Problem
    "Ne zaboravite da provetrite prostoriju neposredno pre spavanja....", e to je problem u našem gradu jer je velika zagađenost vazduha od raznih vozila, loženja, a i silnih građevinskih radova. :-(
  • Hm...

    16.11.2022 09:50
    Leti spavam u donjem vešu i atlet majci, zimi u pidžami, mani ti to kad je meni hladno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.