Odobren novi lek za hemofiliju - koštaće 3,5 miliona dolara

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je Hemgeniks, novi lek protiv hemofilije, javlja CNN.
Odobren novi lek za hemofiliju - koštaće 3,5 miliona dolara
Foto: Pixabay
Proizvođač "CLS Behring" odredio je cenu od 3,5 miliona dolara po tretmanu, čime je ovaj lek postao najskuplji na svetu.
Hemgeniks je genetska terapija kojom se leče odrasli od hemofilije B, genetičkog poremećaja koagulacije koji se manifestuje povećanim obimom krvarenja ili spontanim krvarenjem, najčešće u velike zglobove.
Ova bolest pogađa jednu osobu u 40.000, od kojih su većina muškarci.
 
Klasičan tretman podrazumeva rutinsku intravenoznu infuziju, kako bi se održali dovoljni nivoi nedostajućeg faktora zgrušavanja krvi, ali nova terapija bi trebalo da predstavlja jednokratnu IV infuziju.
 
Prema analizi američke zdravstvene kompanije "GoodRx", najskuplji lek u SAD dosad je bio Zolgensma, koji je FDA odobrila 2019. godine za lečenje spinalne mišićne atrofije i košta 2,1 milion dolara po tretmanu.
  • Salamander

    26.11.2022 13:03
    Dg./ Th./ ...
    Nema samo bolesti tog imena.
    Praktično je svaki oboleli slučaj za sebe.
    Time je lekarima zaista otežano sprovodjenje lečenka.
    Novi lek je uvek dobrodošao, ali nije jedini.

  • Relativizujem na ler

    26.11.2022 12:08
    @Luka
    A šta kao, do sad su radili za džabe? Ako su utrošili godine mukotrpnog rada i milione dolara investicija da bi došli sa rezultatom koji može da pomogne jednom u sto miliona obolelih ili još bolje od ukupno sto miliona slučajeva svaki desetmilioniti će biti u stanju da plati tretman, to je manje od 100 ljudi na čitavoj planeti, jer moraju da vrate investicije - serem se ja i u taj rad i tu investiciju. Bolje su radili druge stvari ili još bolje ništa, poštedeli bi investicioni fond za nešto drugo. I da, kako da ne, u razvijenim zemljama te još ponude i kafom i ratlukom u osiguravajućim kućama. Iz koje si ti razvije zemlje uopšte?
  • Realista

    24.11.2022 16:03
    @Luka
    Da li ti znaš kako privatno zdravstveno uopšte funkcioniše (ili tačnije: ne funkcioniše) u SAD? Šta ti misliš, odeš tako u osiguravajuću kuću, daš im 80 dolara par meseci i onda oni tebi plate 3 miliona dolara tretman? Raspitaj se malo pre nego što saznaš da su za masu tih "otkrića" u farmaciji zaslužne male i mikro kompanije, ili univerzitetski sektor, koje kasnije budu apsorbovane od strane velikih zajedno sa licencama i tehnologijom...ništo od toga što si naveo nije tačno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.