U apotekama širom Srbije nedostaju pojedini antibiotici

Ministarstvo zdravlja potvdilo je da u apotekama širom Srbije nedostaju pojedini antibiotici, ali iz RFZO tvrde da je snabdevanje stabilno i da nema razloga za paniku, javlja N1.
U apotekama širom Srbije nedostaju pojedini antibiotici
Foto: Pixabay
Iz Ministarstva za N1 kažu da je privremena nestašica lekova Sinacilin i Ospamoks - i da je do toga došlo zbog problema u proizvodnji leka, kao i zbog nabavke Amoksicilina na globalnom nivou.
Prema navodima nosilaca dozvole za te lekove, normalizacija u snabdevanju tržišta lekom Ospamoks se očekuje u drugoj polovini januara, a Sinacilinom do aprila, navode iz Ministarstva.
"Bilo je problema u prozvodnji Sinacilina. To je rešeno tako što su proizvođači drugih penicilinskih sirupa povećali proizvodnju, povećan je i uvoz, tako da je u svakom trenutku neki od penicilinskih sirupa bio dostupan u veleprodajama i apotekama", naveli su u pisanom odgovoru za N1 iz RFZO.
 
Kako su istakli, obezbeđen je uvoz 70.000 pakovanja amoksiklava i već je počela njegova distribucija ka apotekama.
 
"Obezbeđen je i uvoz 70.000 pakovanja Ospamoksa, kao i dodatna proizvodnja još 10.000 pakovanja Panklava, tako da u ovom trenutku u Srbiji imamo oko 150.000 pakovanja penicilinskih sirupa, što je količina dovoljna za oko šest meseci redovne potrošnje", poručuju iz RFZO.
 
Inače, u laboratorijama Apoteke Beograd, kako nezvanično saznaje N1, izrađuju se sirupi Sinacilin i Ospamoks, ali ne mogu da se dobiju na recept, već moraju da se kupe uz izveštaj lekara, jer RFZO ne priznaje magistralnu izradu lekova.
  • rista todorović

    20.01.2023 20:39
    To je veliki problem samo ako ih građani koji su svašta preživeli poslednjih decenija nemaju u kućnim zalihama.
  • Ssy

    20.01.2023 17:29
    Malo strpljenja
    Pronađeni su litijum i zlato, pronaćiće i antobiotike.
  • Dragan

    20.01.2023 06:50
    dr
    a nas lagali da nema zbog super bakteije pa je nema u slobodnoj peodaji. Samo uz recept. Inače Kugoslavija je bila nak veći proizvođač penicilina u svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.