Žena je devet godina u sebi nosila "kameno" dete

Žena koja je devet godina nosila "kamenu" bebu umrla je od komplikacija, prenosi "Dejli mejl".
Žena je devet godina u sebi nosila "kameno" dete
Foto: Pixabay
Zbog bolova i grčeva u stomaku, problema s varenjem i čudnih zvukova nakon jedenja, 50-godišnja žena poreklom iz Konga javila se na lečenje u Njujorku. Tamo su lekari otkrili da već dugi niz godina u stomaku nosi kameno dete, odnosno kalcifikovani fetus koji je prestao da se razvija u 28. nedelji trudnoće.
Iako su specijalisti ponudili lečenje litopedije, stanja u kojem do bebe ne dopire dovoljna količina krvi, što rezultira neuspelom trudnoćom, odbila je tretman zbog verovanja da je neko bacio kletvu na nju u Africi. 
Ovaj redak fenomen, koji je zabeležen manje od 300 puta, događa se kada fetus koji raste van materice prestane da se razvija. To je jedna od mnogih komplikacija u trudnoći koje mogu imati ozbiljne dugoročne posledice po zdravlje majke.
 
Preminula je 14 meseci kasnije zbog neuhranjenosti jer joj je, kako objašnjavaju lekari, kamena beba neprestano pritiskala creva, a njeno telo više nije bilo u stanju da apsorbuje vitalne hranjive materije, što je dovelo do gubitka kilograma.
 
"Nažalost, žena je preminula zbog teške pothranjenosti, opstrukcije creva zbog litopedije i kontinuiranog straha od traženja medicinske pomoći", komentarisao je njen slučaj Vasim Sus, stručnjak za internu medicinu na univerzitetu "SUNY Upstate Medical".
 
Tokom trudnoće žena je posetila kliniku u izbegličkom kampu nakon što je primetila da se njeno dete više ne pomera. Ginekolog je otkrio da njena beba više nema otkucaje srca i da žena mora da pobaci, ali zbog optužbi meštana da ubija dete koje je već mrtvo žena je na kraju odustala od lečenja. Mrtav fetus u sebi je nosila devet godina i nije imala kontakta s lekarima sve do preseljenja u SAD.
 
Kako prenosi "Dejli mejl", ovakvo stanje zabeleženo je samo 290 puta u istoriji, a prvi put se pojavilo u Francuskoj još davne 1582. godine. Neke trudnice prijavljuju teške simptome kao posledicu ove retke pojave, dok druge mogu živeti decenijama bez ikakvih simptoma.
  • Primitivizam

    14.03.2023 11:42
    Žrtva neznanja i primitivizma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.