Predstavljena aplikacija koja pomaže obolelima od limfoma

Udruženje obolelih od limfoma LIPA predstavilo je aplikaciju koja pomaže da se pacijenti sa hematološkim malignitetima obuče i podrže praćenjem simptoma bolesti i stanja u toku i nakon lečenja.
Predstavljena aplikacija koja pomaže obolelima od limfoma
Foto: Pixabay
"Digitalizacija i nova digitalna rešenja su jako važni jer su postali neizostavni deo lečenja i imaju potencijal da transformišu medicinu i diosadašnji način lečenja, omogućavajući bolji kvalitet života, lečenja i odnosa između pacijenata i lekara, ali i pacijenta i ostalih činilaca zdravstvenog sistema", rekla je predsednica Udruženja Maja Kocić povodom Nacionalnog dana borbe protiv limfoma, malignog obolenja limfoma.
Ona je istakla da je pandemija kovid 19 ubrzala digitalizaciju i u zdravstvu i dovela do toga da pacijenti i lekari prihvate virtuelne vidove komunikacije kao normalan deo svakodnevnog života.
Aplikacija LIMFOM APP, kako je najavila, biće u primeni u aprilu i podeljena je na nekoliko celina.
 
"Prvu celinu čini edukativni sadržaj, drugi deo predstavlja podršku pacijentima kroz informacije o ishrani i fizičkoj aktivnosti, treća celina se odnosi na praćenje više od 20 simptoma na dnevnom nivou, uz mogućnost izrade izveštaja, dok se četvrta celina odnosi na praćenje terapija koje pacijenti uzimaju", kazala je Kocić.
 
Pacijenti će pomoću aplikacije moći da prate tok bolesti i samostalno procenjuju svoje zdravstveno stanje što će, pi njenim rečima, doprineti boljem razumevanju bolesti i jačanju odnosa lekar-pacijent.
 
Vojin Vuković iz Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije je rekao da je sada moguće redovno elektronsko praćenje toka bolesti na osnovu dokumentacije koju dostavljaju pacijenti sa hematološkim malignitetima, ali da će u skoroj budućnosti biti moguće i kontrole putem video-linka.
 
Nacionalni dan borbe protiv limfoma uspostavljen je pre pet godina na inicijativu Srpske limfomske grupe i Udruženja Lipa, a obeležava će poslednje nedelje marta.
  • Maša NS

    31.03.2023 08:01
    Na ovu
    vest niko baš nikakav komentar. Očigledno da vest nije dovoljno atraktivna za komentarisanje, ne može niko da se grdi, krivi, ne može puno da se pametuje. Ova vest je samo vest namenjena zdravima (koje je očigledno baš briga) jer oboleli za nju već znaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).