Odobrena prva vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa

Čini se da je prva vakcina za zaštitu od respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) spremna da pomogne ljudima.
Odobrena prva vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa
Foto: Pixabay
Vakcinu je početkom maja odobrila američka Uprava za hranu i lekove (FDA) za osobe starije od 60 godina i to je značajan trenutak koji se čekao decenijama.
U većini slučajeva, RSV nije mnogo gori od obične prehlade, ali za starije ljude, posebno one sa izraženim zdravstvenim problemima, može biti smrtonosan.
Veoma mala deca su takođe u opasnosti kada je  reč o ovom virusu. Teške infekcije prouzrokuju otprilike 100 do 500 smrtnih slučajeva novorođenčadi u SAD svake godine, a broj u zemljama u razvoju je mnogo veći.
 
To je ozbiljan zdravstveni problem, zbog čega se na vakcini protiv RSV-a radilo decenijama, ali bez uspeha, sve do sada.
 
Razvoj vakcine je podstaknut bližom analizom proteina koji RSV koristi za spajanje i inficiranje ćelija, a od toga su se mogla napraviti antitela. Slična tehnika je korišćena za razvoj kovid vakcina poslednjih godina.
 
Odobrenje za vakcinu je dato nakon ispitivanja na skoro 25.000 učesnika, prenosi Science alert.
 
Rezultati ovih ispitivanja objavljeni su u časopisu The New England Journal of Medicine ranije ove godine.
 
Već se radi na dobijanju odobrenja za davanje vakcine i osobama od 50 do 59 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.