Da li je za odrasle kasno da nose proteze za ispravljanje zuba i da li one mogu da se ne primećuju?

Zdravlju, ali i pravilnom položaju zuba sve više se posvećuje pažnja, a nepravilan rast zuba odavno nije problem koji ne može da se reši čak i u zrelijim godinama.
Da li je za odrasle kasno da nose proteze za ispravljanje zuba i da li one mogu da se ne primećuju?
Foto: Pixabay
Korist od nošenja proteze za ispravljanje zuba nije samo estetska, nego je mnogo veća – to je ulaganje u zdravlje zuba. 
 
Osim što pravilni zubi izgledaju lepše, krivi zubi su nepravilnost koja može dovesti do nekih bolesti, a uzrok su i nepravilnog izgovaranja reči, najčešće "šuškanja". Ukoliko imamo zbijene zube, karijes će lakše nastati, pošto je otežano čišćenje zuba, a lakše nastaju i bolesti desni.
Na sva pitanja koja bi mogli da imaju roditelji zbog zdravlja zuba svoje dece, ali i na nedoumice odraslih koji se pitaju da li je za njih kasno, odgovara dr Kristina Vicko, specijalista ortopedije vilica iz Dental centra Bobić.
Da li se i kod odraslih mogu ispraviti zubi?
 
Zapravo ne postoji gornja granica kada se mogu ispraviti zubi, tako da možemo reći da nikad nije kasno da se to uradi. Nama je važno da su tkiva oko korena zuba zdrava i zapravo nam je to ograničenje, a ne godine.
 
Da li postoji optimalan uzrast kada bi to trebalo uraditi?
 
Najbolje je kada je dete pod roditeljskom kontrolom i kada je dete motivisano. Kada su ispunjena ta dva ključna faktora, to je dobitna kombinacija. Postoji jedino neka donja granica. Preporuka je da se dete pred polazak u školu ili u prvom razredu dovede kod ortodonta na preventivni prvi pregled.
 
Kakve proteze postoje?
 
Postoje mobilne i fiksne proteze - razlika je u tome da li se one vade iz usta ili ne. Mobilni aparati se obično nose u dečijem uzrastu, kada dete ima i mlečne i stalne zube. Razlikujemo aktivne i funkcionalne aparate. Aktivni se koriste za ispravljanje krivih zuba kada su vilice skladne, dok se funkcionalnim aparatima usmerava rast vilice, kada je nepravilnost uočena na vreme, pa na primer izbačena brada može da se uvuče i obrnuto.
 
Kod fiksnih proteza, u zavisnosti od materijala koji se koristi, postoje metalne i estetske - sa keramičkim "bravicama" koje se manje uočavaju. One su obično i skuplje, a razlika je isključivo u estetici, a ne i u kvalitetu - rezultat kada skinemo jednu ili drugu protezu je isti.
 
Ono što se pojavilo novo kod nas su alajneri (providne folije). Te folije nisu fiksne, ne lepe se na zube već se nose na zubima, preporuka je 20 i više sati dnevno i one ispravljaju zube. Ti aparati u inostranstvu postoje već 15, 20 godina, a kod nas su se skoro pojavili i sve su popularniji.
 
Deca vole fiksne proteze jer one mogu biti zanimljive, dok bi odrasli radije da se one što manje vide. Delovi proteze pričvršćuju se gumicama koje mogu biti raznih boja i to je deci zanimljivo. Mogu da šaraju ili da na svakoj kontroli izaberu drugu boju. Postoje i gumice koje sijaju u mraku i fluorescentne na UV svetlost, tako da su oni glavni u diskoteci. Odrasli žele nešto drugo, pa se trudimo da je to skoro nevidljivo, tako da oni najčešće biraju keramičke "bravice" i providne gumice.
 
Koliko dugo se nosi mobilna proteza?
 
U dečijem uzrastu najčešće ispratimo celu smenu zuba - to podrazumeva da dete do jedanaeste, dvanaeste godine nosi mobilnu protezu. Tako da ko je počeo rano - u sedmoj godini, nosiće četiri, pet godina takav aparat. Najčešće je preporuka da se one nose noću i četiri sata tokom dana i to četiri sata u kontinuitetu da bi bilo rezultata.
 
Koliko je potrebno nositi fiksnu protezu?
 
U kasnijoj fazi, kada se kod stalnih zuba nose fiksne proteze, prosečno vreme nošenja je dve godine. Kod nekog nešto manje, kod nekog nešto duže. Najčešće je to povezano sa težinom nepravilnosti, ali ne samo sa tim - mora se redovno dolaziti na kontrolne preglede. Nijedan aparat ne "radi" sam od sebe, zato su potrebne kontrole kada se aparati aktiviraju i podešavaju i na taj način "rade" u smeru u kojem im zadamo. Neophodno je da pacijent sarađuje i imamo neke faze u terapiji koje zavise isključivo od saradnje pacijenta.
 
Da li tokom nošenja proteze ima bola ili nelagodnosti?
 
Postavljanje fiksne proteze nije bolno. Za dva, tri sata, kada počinje inicijalno pomeranje zuba, može se osetiti nelagoda na pritisak - pri žvakanju čvrste hrane i na jak stisak zuba. Zato se dva, tri dana preporučuje mekša hrana. Nakon toga, naredne tri nedelje, do kontrole, nema nikakve neprijatnosti. Posle podešavanja prilikom kontrole, ista situacija se ponavlja - dva, tri dana nelagoda isključivo na pritisak.
 
Da li je, kada se skine fiksna proteza, terapija završena?
 
Često čujemo od pacijenata da je neko skinuo protezu i sve mu se vratilo. Jako je važna ta faza održavanja rezultata terapije i to uvek naglasimo. Iako smo skinuli fiksnu protezu, to ne znači da je gotovo. Kada se proteza skine, dobije se aparat koji održava stanje postignuto nošenjem proteze i nosi se da bi zubi ostali u novom položaju - dok se koren zuba učvrsti na tom mestu i kost mineralizuje. Preporuka je da se u početku nosi noću i četiri sata tokom dana, a zatim se nošenje smanjuje.
 
Kako se održava higijena zuba kada se nosi proteza?
 
Higijena je izuzetno važna. Mobilna proteza čisti se tvrdom četkicom i deterdžentom za sudove. Važno je da se ne koristi pasta za zube jer ima abrazivne čestice. Može se potopiti i u čaši vode sa šumećom tabletom za čišćenje. Kod fiksnih proteza, pacijentu se na modelu pokaže kako se peru zubi dok nosi taj aparat. Slobodno se četkicom prelazi i preko proteze, a preporučuju se i interdentalne četkice koje se zavuku između "bravica" i ispod žice.
 
Da li se nešto ne sme jesti?
 
Ne preporučuje se lepljiva i jako tvrda hrana. Treba izbegavati žvake, gumene i karamel bombone, orašaste plodove i kokice. Ukoliko se pridržavaju ovih preporuka, manje su šanse da se odlepi deo proteze.
 
Više informacija možete pronaći na sajtu Dental centra Bobić.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu:
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.