Otkrivena nova podvrsta depresije

Naučnici na univerzitetu Stenford otkrili su novu podvrstu depresije koja bi mogla biti prisutna kod preko 25 odsto pacijenata s kliničkom depresijom.
Otkrivena nova podvrsta depresije
Foto: Pixabay
Kako donosi Science Alert, ono što ovu vrstu depresije čini jedinstvenom je činjenica da je karakterišu kognitivni poremećaji, odnosno problemi u koncentraciji, pamćenju i samokontroli. Isto tako, ove simptome često ne ublažavaju antidepresivi kao što je to slučaj kod klasične depresije.
Novootkrivenu vrstu depresije naučnici su nazvali kognitivnom podvrstom. 
U kliničkom testiranju učestvovalo je više od 700 odraslih, a istraživači su otkrili da 27 odsto obolelih od kliničke depresije pokazuje mnogo lošije rezultate kada je reč o obavljanju kognitivnih zadataka. Oboleli su takođe lošije reagovali na klasične terapije lekovima. 
 
Autori studije tvrde da rezultati ukazuju na to kako preko 5,7 miliona pacijenata trenutno pati od upravo ove vrste depresije.
 
"Ova studija veoma je važna jer psihijatri sada imaju nove alate koji im mogu pomoći u određivanju terapije kod ljudi s depresijom", kaže dr Lora Hak, jedna od glavnih autora spomenute studije.
 
Kako objašnjava, većinom se dosad radilo o opservacijama i prijavljivanju sopstvenih iskustava, dok je skeniranje mozga, nešto čime su se koristili pri ovoj studiji, tokom obavljanja kognitivnih zadataka novi alat koji već sada pokazuje odlične rezultate.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.