Australija prva država koja uvodi lečenje PTSP-a psihodelicima

Psihijatri u Australiji postali su prvi u svetu koji mogu da propišu doze MDMA za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i psilocibina, popularnije "magičnih gljiva", za depresiju.
Australija prva država koja uvodi lečenje PTSP-a psihodelicima
Foto: Pixabay
Kao tableta, to je ekstazi. U kristalnom obliku, to je moli. Ali za neke Australijance, MDMA je sada jednostavno lek.
Uprava za terapijsku robu (TGA) Australije je još u februaru označila uključivanje psihodelika na njihovu listu odobrenih lekova.
"Odluka TGA mnoge je iznenadila. Međutim, sviđalo se to sektoru ili ne, Australija je sada na čelu istraživanja u ovoj oblasti na globalnom nivou i moramo iskoristiti priliku", kaže profesor Kris Langmed, zamenik direktora Centra za otkrivanje neuromedicine na Monaš institutu za farmaceutske nauke.
 
On se nada da će odluka TGA olakšati put za razvoj novih sigurnih, efikasnih i široko dostupnih lekova koji će značajno poboljšati živote onih koji se bore s mentalnim bolestima.
 
Mnogi su pozdravili ovu vest, ali neki stručnjaci su zabrinuti da bi se uvođenje moglo suočiti sa preprekama, posebno sa previsokim troškovima za pacijente od oko 10.000 dolara za lečenje.
 
Opet, za neke je ova novost u medicini došla prebrzo i bez dovoljno dokaza ili edukacije. Bez obzira i na to, prilika za pristup ovim revolucionarnim tretmanima je neverovatan iskorak u svetskoj medicini.
 
"Lečenje može dovesti do osećaja empatije i poboljšane veze s drugima. To, takođe, može promeniti nivo svesti osobe, dajući im iskustvo sličnog strahopoštovanja", mišljenje je jednog od članova medicinskog savetodavnog odbora "Goodmind Therapeutics", klinike koja planira da ponudi psihodeličku terapiju, prenosi portal Leader pozivajući se na Australian Associated Press.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.