Porast temperature od samo jedan stepen može uticati na vaše mentalno zdravlje

Ako ste ikada za svoje misli ili konfuziju krivili vrućinu, niste pogrešili. Nedavna studija otkriva da toplo vreme može negativno uticati na mentalno zdravlje.
Porast temperature od samo jedan stepen može uticati na vaše mentalno zdravlje
Foto: Pixabay
U studiji koja je objavljena u "Public Library of Science Medical Journal" otkriva se da prostori bez odgovarajuće klimatizacije za vreme toplotnih talasa mogu negativno uticati na kognitivne funkcije.
Povećane varijacije temperatura mogle bi biti povezane sa povećanim brojem slučajeva samoubistva i suicidalnog ponašanja, odlaskom u bolnicu ili prijemom zbog mentalne bolesti, te lošim zdravljem i dobrobiti zajednice.
Takođe, prema studiji ekonomiste sa Stenforda Maršala Burka iz 2018. objavljenoj u "Nature Climate Change", povećanje prosečne temperature od samo jedan stepen Celzijusa u SAD-u i Meksiku korelira s povećanjem broja samoubistava od jedan odsto - što se prevodi u hiljade dodatnih smrti svake godine.
 
Studija Burka predviđa da će, ako temperature nastave da rastu kao što klimatski naučnici predviđaju, rezultatski porast biti dovoljan da zbriše združene napore programa za prevenciju samoubistava i politike kontrole oružja u Sjedinjenim Državama.
 
"Broj dana ekstremnih vrućina svake godine se povećava zbog klimatskih promena, fundamentalnih promena društvenih interakcija i ličnog blagostanja što predstavlja ozbiljnu pretnju mentalnoj stabilnosti", kaže Robin Kuper, vanredni klinički profesor na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku i predsednik "Climate Psychiatry Alliance" za magazin "Time".
 
"Moramo da počenom da razmišljamo o klimatskim promenama kao o krizi mentalnog zdravlja. Ako zanemarimo klimatske promene kao pretnju javnom zdravlju, odričemo se svoje uloge pružalaca zdravstvenih usluga", kazao je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.