Bolesti srca vodeći uzrok umiranja u Srbiji: Šta da uradite da vam srce bude zdravo

Svetski dan srca se svake godine obeležava 29. septembra, s ciljem dizanja svesti o značaju zdravog srca - u Srbiji su kardiovaskularne bolesti vrlo raširene.
Bolesti srca vodeći uzrok umiranja u Srbiji: Šta da uradite da vam srce bude zdravo
Foto: Pixabay

Prema poslednjim raspoloživim podacima, tokom 2022. godine od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji je umrlo 51.624 građana (23.695 muškaraca i 27.929 žena), apeluje Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 47,3 odsto u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. 
Žene su češće (54,1 odsto) u odnosu na muškarce (45,9 odsto) umirale od ove grupe bolesti. Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti, sa učešćem od 36,5 odsto, vodeći su uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja.
 
Kao najteži oblik ishemijskih bolesti srca, akutni koronarni sindrom je vodeći zdravstveni problem u razvijenim zemljama sveta, a poslednjih nekoliko decenija i u zemljama u razvoju. U akutni koronarni sindrom spadaju: akutni infarkt miokarda, nestabilna angina pektoris i iznenadna srčana smrt. 
 
Akutni koronarni sindrom u Srbiji činio je 48,3 odsto svih smrtnih ishoda od ishemijskih bolesti srca u 2022. godini. Ostale ishemijske bolesti srca činile su 51,7 odsto smrtnosti od ishemijskih bolesti srca.
 
Prema podacima populacionog registra za akutni koronarni sindrom, u Srbiji je u 2022. godini dijagnoza akutnog koronarnog sindroma postavljena kod 19.701 slučaja. Tokom 2022. godine od ovog sindroma u Srbiji su umrle 4.564 osobe. 
 
Više od 70 odsto svih simptoma srčanog i moždanog udara javljaju se u kući, kada je neko od članova porodice prisutan i može da pomogne. Zato je potrebno prepoznati znake i simptome srčanog i moždanog udara, apeluju stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
 
Većina kardiovaskularnih bolesti (KVB) je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su: visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. 
 
Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od KVB, ubrajaju se povišen krvni pritisak (kome se pripisuje 13 odsto smrtnih slučajeva na globalnom nivou), zatim upotreba duvana (devet odsto), povišen nivo šećera u krvi (šest odsto), fizička neaktivnost (šest odsto) i prekomerna telesna masa i gojaznost (pet odsto).
 
Kako da sačuvate svoje srce?
 
Budite mudri u izboru hrane i pića
 
Smanjite slatke napitke i voćne sokove – izaberite vodu ili nezaslađene sokove. Zamenite slatkiše i slatke poslastice svežim voćem kao zdravom alternativom.
 
Pojedite pet porcija voća i povrća (otprilike po nekoliko) dnevno – mogu biti sveže, smrznute, konzervirane ili sušene. Konzumirajte određenu količinu alkohola u skladu sa preporučenim smernicama. Ograničite prerađenu i prženu hranu, koja često sadrži velike količine soli, šećera i zasićenih transmasti. Pravite kod kuće zdrave obroke.
 
Budite fizički aktivni
 
Budite fizički aktivni najmanje 30 minuta svakodnevno sedam dana u nedelji.
 
Prošetajte do posla ili prodavnice. Koristite stepenice umesto lifta. Uključite se u neki sport ili ples.
 
Bavite se fizičkom aktivnošću na poslu (pauzu iskoristite za lagane vežbe istezanja ili kratku šetnju). Ako putujete autobusom, siđite dve stanice ranije. Na posao idite biciklom, ako je to moguće.
 
Bavite se fizičkom aktivnošću dok gledate televiziju (čučnjevi, vožnja sobnog bicikla, vežbanje na steperu). Što više slobodnog vremena provodite u prirodi, fizički aktivno (šetnja, rad u bašti, vožnja bicikla ili rolera).
Recite "ne" pušenju
 
To je najbolja stvar koju možete da uradite za poboljšanje zdravlja vašeg srca.
 
U roku od dve godine od prestanka pušenja, rizik od koronarne bolesti srca se značajno smanjuje. Posle 15 godina nakon prestanka pušenja, rizik od KVB vraća se na rizik nepušača. Prestankom pušenja, poboljšaćete svoje zdravlje i zdravlje vaših najbližih.
 
Ako imate problema sa prestankom pušenja, potražite stručni savet.
  • Zebra

    30.09.2023 08:57
    Parizer per day - keeps the doctor away!
  • komšinica

    26.09.2023 11:37
    Da vam srce bude zdravo, bežite iz ove zemlje!
  • AA

    26.09.2023 11:27
    ...
    U svetu trenutno najvise ljudi umire od srca, zar treba da vam se pise uzrok tome? Ili samo NE SME da se javno prica o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.