Vakcinu protiv HPV-a u Srbiji primilo oko 27.000 dece, skoro 80 odsto su devojčice

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je tokom prethodnih 15 meseci u Srbiji dato ukupno 54.690 doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV).
Vakcinu protiv HPV-a u Srbiji primilo oko 27.000 dece, skoro 80 odsto su devojčice
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prvu dozu primilo je 27.415 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od kojih 78 odsto devojčica.

Grujičić je zamolila roditelje dečaka da ih vakcinišu i navela da ta vakcina ne smanjuje plodnost i ne izaziva sterilitet, kako neki tvrde.

Ona je kazala da je prvu dozu primilo 14.823 dece uzrasta od 9 do 14 godina, od kojih je 57 odsto potpuno vakcinisano drugom dozom, dok je u uzrastnoj grupi od 15 do 19 godina, prvu dozu bakcine primilo 12.592 dece, od kojih je skoro 60 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze vakcine.
 
Najveći broj dece u odnosu na planiranu populaciju vakcinisan je na teritoriji Čačka, Beograda i Novog Sada.
 
Udruženje "Progovori" je navelo da je u publikaciji "HPV atlas", koju objavljuje Evropski parlamentarni forum o aktivnosti 47 evropskih država na polju prevencije oboljenja izazvanih HPV, Srbija na 29. mestu.
 
U "HPV Atlasu" se navodi da je vakcina protiv HPV u Srbiji preporučena i finansirana i za devojčice i za dečake, dok je u lošije rangiranim zemljama vakcina namenjena isključivo devojčicama.
 
Po analizi, organizovani skining na rak grlića materice bi trebalo da se poboljša, o analizama u Srbiji je naznačeno da se radi samo PAPA test za rano otkrivanje raka grlića materice, ali ne i nove citološke metode.
 
Informacije o merama prevencije raka grlića materice putem digitalnih platformi nadležnih institucija zdravstvene zaštite su pohvaljene, međutim ukazano je da se mogu poboljšati onlajn informacije o raku grlića materice i skriningu.
  • Makakodane

    10.10.2023 12:04
    ..
    Jadna ta deca...da ih roditelji vole ne bi ih davali da izigravaju kunice.
  • /

    10.10.2023 08:34
    Kao majka devojke od 22 godine, kojoj vakcina o trošku RFZO godinama izmiče zbog uzrasta kao uslova za primanje vakcine, platih sama.
    Iako nam država zna da se hvali, ipak je samo cicija
    Lako smo mogli dobiti i onu koju "mrgud" i sličnomisleći ne žele, s obzirom da nemaju dovoljno podataka da je efikasna, bezbedna ...
  • neko

    10.10.2023 07:49
    podrska za vakcinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.