SZO pozvala sve zemlje: Zabranite vejpove

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da elektronske cigarete tretiraju slično duvanu i zabrane sve ukuse, i istakla da su potrebne hitne mere za njihovu kontrolu.
SZO pozvala sve zemlje: Zabranite vejpove
Foto: Pixabay
Kako se navodi, nema dovoljno dokaza da su elektronske cigarete i vejpovi pomogli pušačima da prestanu da puše i dodaje da su štetne po zdravlje, ali i da mogu da izazovu zavisnost od nikotina među nepušačima, posebno kod dece i mladih, prenosi Rojters.
 
"Deca se regrutuju i zarobljavaju u ranom uzrastu da bi se koristila e-cigarete i mogu se navući na nikotin", rekao je generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus i pozvao države da implementiraju stroge mere.
Iako giganti duvanske industrije tvrde da su vejpovi zdraviji od cigareta, SZO upozorava da se vejpovi proizvode od supstanci među kojima su i one za koje se zna da izazivaju rak i štete razvoju mozga mladih ljudi.
 
SZO je pozvala na promene, uključujući zabranu svih aromatičnih sredstava, kao i da se mere kontrole koje važe za duvan primene i na vejpove, što uključuje visoke poreze i zabrane upotrebe na javnim mestima.
Iako SZO nema ovlašćenja nad nacionalnim propisima, i samo može da pruži smernice, preporuke ove organizacije često se usvajaju dobrovoljno.
 
SZO i neke druge antiduvanske organizacije zalažu se za strože propise u tretmanu novih nikotinskih proizvoda, uzevši za cilj alternative na kojima neki cigaretni giganti, poput Filip Moris internešenal i Britiš Amerikan tobako, zasnivaju svoje buduće strategije, usled sve strožih pravila i pada stope pušenja.
  • RV

    22.12.2023 09:30
    Znači, zdraviji su od duvana.
  • Nena

    20.12.2023 16:52
    Kad bi
    Bar za pocetak zabranili deci da kupuju i cigare i vejpove...
    A i jedno i drugo je loše, i razlozi za korišćenje nisu baš tako plitki kao što ljudi misle
  • Zamenik zamenika

    19.12.2023 15:12
    Vejpovi i cigare se dime u zatvorenim prostorima u Srbiji, a Danica Grujičić se češlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.